140 години болнични. Премиерът на Румъния заподозря злоупотреби с отпуските по болест

OFFNews 03 юли 2023 в 21:04 2458 1

Снимка Biz Brasov

Премиерът на Румъния е поискал ясен анализ за ситуацията с болничните.

Румънският премиер Марчел Чолаку съобщи днес, че през миналата година са регистрирани 8,1 милиона дни отпуски по болест на 6 милиона работещи румънци, което по думите му означава "около 140 години неработа", съобщава новинарският сайт Хотнюз.

Чолаку заяви, че е поискал много ясен анализ на ситуацията, като изрази мнение, че става дума за "явление, с което се злоупотребява".

"Научих и аз на правителственото заседание и имах някои сигнали отпреди и очаквам доклад от председателката на Здравната каса - миналата година е имало 8,1 милиона отпуски по болест при работещо население от 6 милиона румънци", заяви лидерът на Социалдемократическата партия (СДП) по време на френско-румънски бизнес форум.

"Поисках много ясен анализ да видим в кои сфери са - държавната или частната. Това не е се е случвало никога, мисля, не само в Румъния, но и в Европа. Това означава около 140 години неработа в Румъния", подчерта премиерът.

Той добави, че "има хора, които имат нужда от отпуски по болест, но е очевидно, че се злоупотребява с това явление".

Чолаку информира също, че съществува дълг от миналата година от отпуски по болест в размер на 6 милиарда леи, тоест 1,2 милиарда евро.

"Нормално е тогава да се направи анализ не само в Здравната каса, не само на начина, по който се отчитат и как се издават тези болнични... Не съм съгласен да следим 6 милиона румънци, да ги търсим у дома, понеже не това е нормалният и разумен подход, но трябва да видим и ресурсите за покриването им", посочи още лидерът на СДП.

Той каза, че ще оповести публично резултатите от анализа, който е поискал от ръководителката на Здравната каса.

На свой ред лидерът на Национално-либералната партия (НЛП) Николае Чука заяви, че е имало разговори в коалицията преди много време по темата за отпуските по болест, като отбеляза, че "има проблем в системата" и решението, което ще бъде взето по този въпрос, трябва да се базира на анализ на цялата система, предаде Аджерпрес.

"Това е аспект, който сме обсъждали в коалицията отдавна, не се е появил сега. От анализа, който направихме тогава, стана съвсем ясно, че има проблем в системата и решението, което ще бъде взето в този случай, трябва да има в основата си "рентгенография" на цялата система, защото наистина има много големи суми, които трябва да се плащат за болнични и от министерството на здравеопазването ни е необходим този анализ и заключенията със съответните мерки и предложения", посочи още Чука.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

04.07 2023 в 07:39

възможно ли е при ниски заплати, хората да си бият шута?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика