13 души загинаха при циклон в Бразилия

OFFNews 18 юни 2023 в 21:24 604 0

Снимка Стопкадър

13 души загинаха, след като циклон връхлетя южната част на Бразилия, предаде БГНЕС.

Проливните дъждове и силният вятър нанесоха щети на десетки градове, включително на Порто Алегре, в последното от поредицата климатични бедствия в южноамериканската страна.

Броят на загиналите нарасна на 13 души след откриването на още две тела в град Караа, един от най-тежко засегнатите, съобщиха от щатската агенция за гражданска защита.

Сред загиналите е и четиримесечно бебе, съобщават местните медии. Те разпространиха кадри на автомобил, който е бил пометен в гробище от силните ветрове.

"Водата стигна до кръста ни в къщата. Слава Богу, пожарникарите пристигнаха бързо и ни извадиха с лодки. Изглеждаше като кошмар", разказва жена от град Сао Леополдо пред вестник Estadao, който не съобщава името ѝ.

Други хора са били евакуирани с хеликоптер.

Общо 3713 души са останали с повредени домове, а 697 са били евакуирани от райони, застрашени от циклона.

Вчера губернаторът на Рио Гранде до Сул Едуардо Лейте посети с хеликоптер най-засегнатите райони заедно с представители на правителството и спасителните служби.

В Караа губернаторът посети обществен център, използван за подслон на стотици хора, чиито домове са пострадали от бурята.

"Ситуацията в Караа ни тревожи дълбоко. От съществено значение е да можем по интегриран начин бързо да картографираме основните засегнати райони и да определим хората, които се нуждаят от подкрепа", заяви губернаторът в изявлението си.

Лейте заяви, че пожарникарите са спасили над 2400 души през последните два дни.

През последните години Бразилия беше засегната от поредица смъртоносни метеорологични бедствия, които според експерти се влошават от изменението на климата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки