12-те деца в пещерата в Тайланд трябва да се научат да се гмуркат или могат да останат 6 месеца под земята

OFFNews 03 юли 2018 в 08:06 9742 0

12-те момчета футболисти и техният треньор, които бяха намерени след девет дни в неизвестност в наводнена пещера, може да останат там с месеци, а шансът им за по-скорошно спасение е да се научат да плуват под вода, съобщава Би Би Си.

Засега всички изчезнали са живи и здрави. Те трябва да се гмурнат и да преплуват наводнения участък, за да могат да бъдат извадени от пещерата, обясняват от армията. В противен случай оттеглянето на водата, която не е била там, когато са влезли, може да отнеме месеци.

Групата бе обявена за изчезнала преди девет дни, а впоследствие бе намерена от гмуркачи. 13-тимата са се приютили в сух участък. Спасителните екипи се опитват да се преборят с надигащото се ниво на водата и да снабдят оцелелите с провизии.

Според армията може да се наложи да им се доставя храна през следващите шест месеца.

Групата била открита от двама британски гмуркачи, изпратени за издирването им. Те забелязали светлина от фенерч1е и успели да обяснят, че всички  13 души за там и са живи, но са много гладни. Не знаели колко време са били там и питали кога ще излязат. Спасители ще останат с тях, докато бъдат изведени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!