12 пътници на катарските авиолинии и един на турските с травми след турбуленция

OFFNews 26 май 2024 в 18:38 1489 0

катарски авиолинии

Снимка БТА/АП

Дванадесет пътници в самолет на "Катар Еъруейз" пострадаха след силна турбуленция по време на полет от столицата на Катар Доха за Дъблин, Ирландия, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от летището в ирландската столица. Кацането е било безаварийно и по график.

Самолетът "Боинг 787 Дриймлайнър" на катарските авиолинии се е приземил малко преди 1 ч. след полунощ ирландско време (03:00 ч. тази сутрин българско време), уточниха от летищната управа.

"Екипи на спешна помощ чакаха самолета на пистата при кацането, като имаше и хора от летищната полиция и противопожарната служба, тъй като получихме сигнал за травми на шестима от пътниците и на шестима от екипажа вследствие на силна турбуленция в турското въздушно пространство", се казва в изявлението на летището на Дъблин.

Служител на турския национален авиопревозвач "Търкиш еърлайнс" пък пострада тежко при силна турбуленция по време на полет от Истанбул до Измир, съобщи "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Самолетът "Еърбъс А321" попаднал в силна турбуленция и рязко загубил височина малко след като пилотът отправил предупреждение за поставяне на коланите.

Член на кабинния екипаж с едва двумесечен трудов стаж бил хвърлен към тавана на самолета, а след това се ударил тежко в пода и си счупил гръбнака. Пътниците били обзети от страх.

При кацането в Измир пострадалият член на екипажа е бил откаран незабавно в болница. Медицинският персонал е потвърдил, че мъжът е със счупен гръбначен прешлен. 

При подобен инцидент на 21 май самолет на сингапурските авиолинии, изпълняващ полет от Лондон до Сингапур, попадна в турбуленция над Индийския океан, при което почина73-годишен британец, а 20 души бяха ранени.

Според изследване от 2021 г. на Националния съвет на САЩ по безопасност на транспорта турбуленцията е най-често срещаната причина за самолетни инциденти, отбелязва Ройтерс. Докладът сочи, че между 2009 и 2017 г. турбуленция е причинила над една трета от проблемите по време на полети, като при повечето от тях има поне един или двама души на борда с травми, но не и щети по машините.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Българинът от Украйна проф. Михаил Станчев в подкаста на OFFNews