12 души загинаха в катастрофа на автобус в Хърватия с полски поклонници за Меджугорие

Красимир Крумов 06 август 2022 в 15:44 2424 0

Катастрофата е станала на магистрала А4 на 62-ия километър в посока Загреб.

Снимка Twitter / Ivana Brkić

Катастрофата е станала на магистрала А4 на 62-ия километър в посока Загреб.

12 души са загинали, а други 32 са получили от средни до тежки наранявания при катастрофа на автобус с полски пилигрими в Хърватска. Поклонниците са пътували от Варшава и Ченстохова за свещената местност Меджугорие в Босна и Херцеговина, искам да изкажа най-искрени съболезнования на близките на жертвите, обяви премиерът на Полша Матеуш Моравецки, цитиран от „Газета Виборча“. Според първите версии на хърватската полиция най-вероятна причина за произшествието е заспиване на шофьора.

Катастрофата е станала в призори в събота на магистралата А4 северно от Загреб между Ярек Бисашки и Подворец. Автобусът се е движел в посока Загреб. Групата е била от 44 души, а рейсът бил обслужван от двама шофьори, единият от които е загинал. Според хърватската агенция HINA към 5.40 сутринта превозвото средство е излязло от пътя на 62-ия километър на А4 в посока Загреб.

На мястото на инцидента незабавно са пристигнали министърът на вътрешните работи на Хърватия и полският посланик в Загреб. Автобусът е бил нает от религиозната общност „При брат Йосиф“, която организира подобни поклоннически турове. Тръгнал в 9 сутринта в петък от Варшава, събирайки по пътя пилигрими в няколко населени места. Снощи в 8 е влязъл в Чехия и между 13 и 15 в събота групата е трябвало да пристигне в Меджугорие.

Според официалното съобщение на Министерството на инфраструктурата на Полша, автобусът е произведен през 2011 година, регистриран в Полша и снабден с всички необходими документи, минал е нужните прегледи. Последният технически преглед е бил направен през юни т. г. и е бил валиден до 13 декември 2022 година.

За изясняване на ситуацията и за оказване на всякаква необходима помощ на най-високо равнище полският премиер е изпратил незабавно за мястото на катастрофата министъра на здравеопазването Адам Неджелски и заместник-министъра на външните работи Маршин Пшидач. С тях пътува и група медици и психолози, които трябва да подпомогнат дейността на хърватските служби.

Към точката на инцидента на А4 са изпратени и 12-те сезонни униформени служители на Полската полиция, които са командировани в Хърватска за лятото. Министърът на правосъдието на Полша Збигнев Жобро, който е и главен прокурор по Конституция е разпоредил на Окръжната прокуратура във Варшава да започне предварително производство за причиняване на катастрофа в транспорта, в резултат на която е настъпила смъртта на 12 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови