100 дни война между Хамас и Израел

OFFNews 14 януари 2024 в 16:05 1161 0

Газа

Снимка Getty Images

Газа

Днес се навършват сто дни от началото на войната между "Хамас" и Израел.

Боевете започнаха на 7 октомври, когато "Хамас" извърши смъртоносна атака в южната част на Израел. Оттогава Израел непрестанно бомбардира Ивицата Газа и също така започна сухопътна офанзива, изравнила цели квартали със земята.

Офанзивата доведе до разселване на по-голямата част от палестинците в Газа, до спиране на работата на повече от половината болници в Газа и до широко разпространен глад, твърдят наблюдателите на ООН.

Израелските военни твърдят, че вече са намалили операциите в силно засегнатата северна част. Но в южната част, където според Израел се крият лидерите на "Хамас", те продължават с пълна сила.

Междувременно ливанската групировка "Хизбула" и Израел водят трансгранични сблъсъци почти всеки ден от началото на войната.

При атаката на "Хамас" през октомври загинаха около 1140 души, повечето от които цивилни. Около 250 души бяха взети за заложници. Около стотина от тях бяха освободени по силата на примирие в края на ноември, а роднините на тези, които все още са в плен, продължават да оказват натиск за освобождаването им.

В отговор на нападението Израел се закани да унищожи "Хамас", който е на власт в Газа от 2007 г. и е класифициран като терористична групировка от Израел, Съединените щати и Европейския съюз. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки