10 загинали при наводнение в Испания

Владимир Йончев 29 септември 2012 в 23:05 3411 0

Villanueva, близо до Малага, Южна Испания, 28 септември, 2012. Снимка Ройтерс
Men push a car damaged by floodwaters in Villanueva del Trabuco, near Malaga southern Spain September 28, 2012. One person died and thousands more have been evacuated by floods caused by heavy rains in the region of Malaga on Friday, where the Andalusian government has declared a red alert, authorities reported. REUTERS/Jon Nazca (SPAIN - Tags: ENVIRONMENT DISASTER)

Най-малко десет души загинаха в пометения от наводнение район в Южна Испания. Преливащите реки са достатъчно мощни, за да преобръщат автомобили по улиците. Стотици хора останаха без дом.

Една жена около 80-те умря след като водите отнесоха дома й в Алора, северно от Малага. В района на Мурсия е загинало момиче на девет години и още двама души.

Според АП броят на жертвите е пет в провинция Мурсия, три в Алмерия и две в Малага.

Местните власти съобщиха, че най-малко 600 жители на региона на Андалусия са били принудени да напуснат домовете си. Спасители използваха лодки, за да евакуират тези, които са заклещени в домовете си. Провинциите Малага и Алмерия, които са най-силно пострадали от проливните дъждове и бурята, са сред най-популярните туристически дестинации в Испания.

Количеството на падналите валежи е 245 мм воден стълб, съобщи метеорологичната служба на Испания. Затворени са пътища, включително две основни магистрали, наводнени са много земеделски земи. На много места е спряно електричеството, няма и мобилни връзки. В Мурсия от дъжда се е срутил мост на магистрала.

Прогнозите са дъждовете да намаляват и бурята да се измести на изток, но въпреки това лошото време ще продължи и в неделя.

Наводненията дойде след месеци на суша в страната, което предизвика хиляди горски пожари. Лятната суша остави голяма част от земята твърде. Така тя не може да попие водата и това влошава положението.

По RT

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews