10 страни в ЕС, сред които и България, създадоха ядрен алианс

OFFNews 28 февруари 2023 в 22:01 3455 0

Снимка БТА/AP

Десет страни от Европейския съюз, сред които и България, се договориха за създаването на алианс за ядрена енергия, посочиха десетте страни членки в съвместно изявление, подписано в кулоарите на срещата на европейските енергийни министри в Стокхолм, съобщи "Файненшъл таймс", цитиран от "Mediapool". 

Освен България, Франция, Хърватия, Чехия, Финландия, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Словения също са се съгласили да "подкрепят нови" ядрени проекти, базирани "на иновативни технологии", както и на вече внедрени такива.

Споразумението ще позволи още съвместното обучение на кадри и управление на вериги за доставки.

"Ядрената енергия е един от многото инструменти за постигане на нашите климатични цели, като се явява базово производство на електроенергия и подсигурява доставките", пише още в изявлението.

Париж се стреми да получи подкрепа за квоти за производство на ядрена енергия, като част от дискусиите около енергийното законодателство на ЕС, включващо директивата на Брюксел за възобновяема енергия.

Директивата определя общи цели за това каква част от енергийния микс на Евросъюза трябва да идва от възобновяема енергия през идните години. Противно на твърденията на Германия, Австрия и Люксембург, Париж иска за да бъдат признати за "нисковъглеродни" енергоизточници и ядрените мощности.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон, цитиран от АФП, призова Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да финансира "всички нисковъглеродни технологии, с които разполагаме, включително ядрената".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!