10 секунди протест и веднага арест: Задържаха руски журналисти, защитили свой колега (снимки)

Юлиуш Висожински 28 май 2020 в 20:49 4189 0

Най-малко осем журналисти са арестувани днес следобед в Москва, след като излязоха на самостоятелни протестни акции в защита на своя колега Иля Азар.

Протестът беше планиран пред сградата на московското управление на МВР на улица "Петровка".

Първи с плакат в подкрепа на Азар излезе главният редактор на сайта "Медиазона" Сергей Смирнов. Арестуваха го след 10 секунди.

Известната радиоводеща от "Ехото на Москва" Татяна Фелгенгауер е задържана на третата секунда. Тя издигна плакат с надпис "Самостоятелният пикет не е престъпление". Арестуван е и нейният колега от "Ехото на Москва" Александър Плюшчев.

Протестът на журналистите е в подкрепа на техния колега от "Новая газета" Иля Азар, който е и общински съветник в московския район Хамовники.

Азар беше арестуван на 26 май на същото място - пред сградата на московското управление на МВР на "Петровка", и до момента не е освободен. Той, от своя страна, излезе тогава на самостоятелен протест в подкрепа на Владимир Воронцов - създател на популярната публична група в Telegram "Полицейски омбудсман", която разкри редица случаи на полицейски произвол.

Срещу Воронцов, който е бивш полицай, в момента са образувани две дела - за изнудване и разпространение на порнография. Адвокатът му е категоричен, че става въпрос за поръчкови дела, тъй като властите са засегнати от правозащитната дейност на Воронцов.

На задържаните днес следобед журналисти е съставен протокол за "нарушение на правилата за провеждане на акции" и за "нарушение на режима на изолация". 

Представителят на ОССЕ в Русия по свободата на медиите и комисарят по правата на човека на Съвета на Европа излязоха с декларации в подкрепа на арестуваните днес журналисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови