10 години затвор грозят руска студентка заради публикация в Инстаграм

OFFNews 15 февруари 2023 в 08:11 7961 6

Олеся
Олеся Кривцова е под домашен арест в северния град Архангелск.

Руска студентка е заплашена от до 10 години затвор заради своя публикация в "Инстаграм" във връзка с войната в Украйна, съобщи Би Би Си.

Олеся Кривцова е под домашен арест в северния град Архангелск. 20-годишната студентка в местен университет е с електронна гривна на крака и полицията може да я следи.

Провинението на Олеся е, че споделяла постове против войната в Украйна в "Инстаграм" - социална мрежа, която бе обявена от руските власти за екстремистка след инвазията в съседната страна през февруари миналата година. Една от публикациите касаела по-конкретно експлозията на Кримския мост през октомври.

"Споделих в "Инстаграм" история за моста, в която се говори колко са щастливи украинците от случилото се", разказа руската студентка пред Би Би Си.

Олеся публикувала също пост на свой приятел на войната. И тогава започнала драмата, посочва Би Би Си.

"Говорих по телефона с майка ми, когато чух входната врата да се отваря. Влязоха много полицаи. Взеха ми телефона и ми наредиха да легна на пода", спомня си 20-годишната студентка.

На Олеся били повдигнати обвинения в оправдаване на тероризма и дискредитиране на руските въоръжени сили. Тя може да бъде осъдена на до 10 години затвор.

Съгласно условията, при които е пусната под домашен арест, младата жена няма право да говори по телефона и да влиза в интернет.

Руската студентка има на десния си крак татуировка, на която президентът Владимир Путин е изобразен като паяк, с оруелски надпис: "Големият брат те наблюдава".

Олеся обаче не била забелязана от "Големия брат", а полицията, както изглежда, се задействала по сигнал на нейни състуденти, отбелязва Би Би Си.

Приятел показал на младата жена групов чат, в който колеги от университета критикували поведението й. "Изобличаването е дълг на патриота", гласял един от коментарите.

Впоследствие хората от чата били споменати в съда като свидетели на прокуратурата.

Измина една година, откакто Кремъл разпореди т. нар. специална военна операция в Украйна, както нарича пълномащабното военно нахлуване в съседната страна, посочва Би Би Си. Броени седмици след нападението президентът Путин призова руската общественост да отдели "истинските патриоти от изметта и предателите".

Оттогава в цяла Русия има съобщения за изобличавания в съветски стил на критици на войната. Сред тях са случаи, при които студенти издават свои преподаватели, както и на доноси срещу колеги.

Руските власти очакват пълна, решителна подкрепа за офанзивата в Украйна и публичното критикуване, включително споделянето на чужди постове в социални мрежи, е опасно.

Патриотичното послание е убедително. По улиците на Архангелск няма особено съчувствие към руснаци, съдени за антивоенни коментари, отбелязва Би Би Си, цитирана от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

6

alfakentavur

15.02 2023 в 14:49

Още доказателства, че това е фашистко-нацистка държава някой да иска?
Рашистките тролове много обичат да се позовават на свободата на словото, ако им изтрият пропагандата. В защита на тоталитарна държава, която НЕ позволява свобода на словото, че и наказва с до 10-15 години затвор, ако кажеш нещо "неправилно".
Айде и рашистките подлоги в затвора след края на СССРайха!

-1200

5

путин хуйло

15.02 2023 в 14:46

Този журналист, който много обича да насжда русизми а ла "грози" е мезка сволач!

-1200

4

путин хуйло

15.02 2023 в 14:43

Съчустваме на хубавото, мило, умно момиче! Знаем, че съвсем скоро, след краха на режима, Олеся ще бъде свободна и ще бъде героиня! Сърдечен поздрав! https://www.youtube.com/watch?v=JlMHjo7Jwhk

1001

3

АХМАТ СИЛА

15.02 2023 в 09:02

Само толкова ли

345

2

Джендо Джедев

15.02 2023 в 08:33

Каква прекрасна страна е Рашка! :D
А тук в Швейцария мръзнем без руския газ и стоим на тъмно щото нямаме електричество... Мисля да емигрирам в Архангелск. Може и в Чебоксари. :D

22548

1

dolivo

15.02 2023 в 08:17

определено Оруел се върти в гроба

Че и Стругацки