Посланикът на САЩ в Берлин предупреди за риска от санкции заради „Северен поток – 2“

Вилдан Байрямова 13 януари 2019 в 15:47 2741 1

Газопровод

Снимка ТАСС

Посланикът на САЩ в Берлин Ричард Гренъл изпрати писма до редица германски компании, участващи в проекта „Северен поток – 2“, и ги предупреди за „значителен риск от санкции“.

Това съобщи днес руското издание „Интерфакс“, като се позова на немското „Билд ам Зонтаг“. „Ние отново подчертаваме, че фирмите, участващи в руския сектор на енергийния износ, се занимават с това, което е свързано със значителен риск от санкции. В крайна сметка, фирмите, поддържащи съоръжението „Северен поток – 2“, а също и „Турски поток“, активно подкопават сигурността на Украйна и Европа“, твърди американският дипломат.

Той отбелязва, че „газопроводът ще нанесе сериозни геополитически последствия за европейските съюзници и партньори“. „Тези партньори споделят нашата загриженост във връзка с все по-агресивното поведение на Русия, особено за използваните от Москва енергийни ресурси като политически и икономически инструменти“, посочва в писмото си американският дипломат.

Външното министерство на Германия подложи на критика писмото на Гренъл, като отбеляза, че подобни действия са в противоречие с дипломатическите норми. От своя страна, представител на посолството на САЩ заяви, че писмото не следва да се определя като заплаха, а като „прозрачно послание от американската политика“.

Не закъсня и реакцията на руската държава. „От изявленията с призив към Берлин да се откаже от „Северен поток – 2“ САЩ преминаха към преки заплахи по адрес на немските компании, участващи в проекта“, написа в Туитър Алексей Пушков, ръководител на комисията по информационната политика при Съвета на Руската федерация, цитиран от „Известия“. Сенаторът отбеляза, че САЩ загърбват принципа на свободната търговия и суверенитета на Германия. Той счита, че главната задача на властите във Вашингтон е на всяка цена да свържат Европа с далеч по-скъпия американски газ.

Газопроводът „Северен поток – 2“ се изгражда от Русия до Германия по дъното на Балтийско море. Проектът предвижда две тръби с мощност 55 млрд.куб.метра. Срещу него обаче позиции заявяват САЩ, Украйна, Полша, Латвия и Литва.

В средата на декември м.г. Европейският парламент се обяви за прекратяване на строителството по проекта. В резолюцията бе посочено, че той представлява заплаха за енергийната сигурност на Европа. В началото на януари външният министър на Полша Яцек Чапутович заяви, че руският газопровод „Северен поток – 2“ е убиец на Украйна и реализацията на проекта трябва да бъде спряна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови