Никола Филчев: Иван Костов иска да смачка прокуратурата

OFFNews 19 октомври 2014 в 20:39 8837 19

Никола Филчев

Двигателят на предстоящите промени в правосъдната система са Реформаторите, но това всъщност е Иван Костов и групичката около него. Той е този, който иска да смачка прокуратурата.

Това заяви пред bTV бившият главен прокурор Никола Филчев.

Когато задачата на прокуратурата е да обвинява, когато си върши работата, това поражда само съпротива, омраза, опасности и клеветнически кампании, подчерта Филчев.

Когато командирът на разбойническата приватизация я извършваше и прокуратурата започна разследване на приватизационните дела, със закон беше отнето правото на прокуратурата да иска разваляне на неизгодни сделки, посочи Филчев, като каза, че това е само един пример от времето на Костов.

Филчев коментира, че по времето когато е бил главен прокурор е имало нужда от промени, но по времето на „удобния Велчев“ се е оказало, че няма нужда от промени.

Сега главен прокурор е Сотир Цацаров. Той стана неудобен, показа, че няма да бъде кукла на конци и затова отново Костовистите искат промени в прокуратурата, каза той.

Това не е тяхна работа и освен това реформите, които искат, няма как да бъдат извършени, защото всичко е нецелесъобразно и може да се извърши само от Велико народно събрание. Целта на тези промени е да бъдат смачкани прокуратурата и главният прокурор. Ако не мине пък, да бъдат притеснени, да занимават прокуратурата с оцеляване, да започва битката за това каква да бъде, коя е ефективната структура на съдебната система, а това е златно време за крадците , посочи бившият главен прокурор.

Промени трябват, но проблемите са повече в съда, а не в прокуратурата, убеден е той.

По повод това дали Делян Пеевски има влияние върху съдебната система Никола Филчев заяви, че не може да си представи един следовател да влияе върху прокуратурата. Какво може Пеевски да каже на главния прокурор? Като какъв да натиска?, попита Филчев.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!