Бедственото положение в Девня продължава

OFFNews 09 януари 2014 в 07:30 2042 1

Бедственото положение в Девня продължава
Бедственото положение в Девня продължава

Обявеното вчера частично бедствено положение на територията на "Полимери Девня" заради неправилно съхранение на опасния химикал трихлоретан продължава. 

Целта е да бъде сведен до минимум рискът от екологична авария и да се осигури безопасност на населението на Девня.

Кметът на града Атанас Кузев заяви, че нито институциите, нито собствениците на предприятието - Евгения и Николай Баневи, правят нещо за нормализиране на ситуацията.

Повечето от производствените халета вече са съборени и преработени като рециклиран бетон, а инсталациите и металните естакади - нарязани и продадени като скрап.

Предприятието, обявено в несъстоятелност, е управлявано от синдик. Той и собствениците са в постоянни спорове кой изнася повече скрап от площадката, но опасния химикал си стои в цистерната.

В края на декември, на „Полимери" Девня беше наложена глоба от 5 млн. лв. именно заради съхраняването на трихлоретан три пъти по-дълго от законния срок. От него се образува силно токсичен газ, използван през двете световни войни като бойно отровно вещество. На територията на химическия завод се съхраняват и други опасни химикали.

Това обаче е временно решение. За да се реши кардинално въпросът, опасният химикал трябва да се унищожи, а процедурата струва около 5 милиона евро - пари, които вероятно ще трябва да осигури държавата, тъй като собственикът е обявил предприятието в несъстоятелност.

 

Най-важното
Всички новини