БОЕЦ с блокада на Съдебната палата

Протестиращите хвърляха и оставиха яйца на всички входове на сградата

OFFNews 27 август 2020 в 08:18 5313 1

Снимка Ирина Евгениева

Тази сутрин БОЕЦ поеха на нова, двойна блокада "изненада" и допълниха, че щом стигнат Ларгото, ще стане ясно пред коя институция ще е тя. 30-ина минути по-късно се разбра, че целта е Съдебната палата.

Малко след 8 ч протестиращите тръгнаха от барикадата на "Орлов мост" първо към Народното събрание, а пред хората лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев заяви: "Ако не бяхме гражданите по площадите, тази оставка нямаше да я има" - имайки предвид обявеното вчера оттегляне на правосъдния министър Данаил Кирилов. "Нямаше да я има и оставката на Горанов, нямаше да я има оставката на Младен Маринов", каза още той, напомняйки за рокадите в кабинета, при които си отидоха финансовият министър Владислав Горанов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Минавайки покрай блокадата на бул. "Васил Левски" край Ректората на Софийския университет, от БОЕЦ напомниха, че протестиращите никога не са имали намерението да блокират кръстовището там, но това се е случило заради отказа полицията да допусне майките от "Системата ни убива" към "Орлов мост".
Публикувахте от БОЕЦ - България Обединена с Една Цел в Сряда, 26 август 2020 г.

По пътя си от БОЕЦ скандираха "Незабавна оставка на Борисов, Гешев, Цацаров".

30-ина минути след началото на похода стана ясно, че първата част от двойната блокада ще е пред централния вход Съдебната палата в знак на протест срещу главния прокурор Иван Гешев. "Къде е прокуратурата за Пеевски? Къде е прокуратурата за Борисов?" - попита Георгиев и заключи, че те са недосегаеми. "Гешев не забеляза какво се случва в КТБ. Покри кражба на стойност около 4 милиарда. Не видя името на Пеевски, не видя името на Путин", коментираха от БОЕЦ.

В 8:37 ч. протестиращите се отправиха към втората точка на блокиране - "истинският вход, от който влизат в Съдебната палата".

Освен централния, сградата има още шест входа. Протестът остави яйца пред три от тях с призива "Гешев, вземи си топките". На единия от входовете, който според "Боец" главният прокурор използва, полетяха яйца по фасадата, а някои прехвърчаха през няколко отворени прозореца.

"Гешев, гражданите сме тук, за да те питаме по всички сигнали, за които нямаме отговор, и да ти поискаме оставката" - заяви Георгиев.

10-ина минути преди 9 ч мегафона взе арестуваният преди дни Иван Калчев и разказа какво се е случило в ареста. Той бе задържан по време на Националното съвещание на прокуратурата, свикано от Иван Гешев в Бояна. Протестът бе на Околовръстния път и именно там бе задържан Калчев.

Днес е 50-ият ден от началото на протестите с искане за оставките на правителството и главния прокурор. Блокирани са три възлови кръстовища. Освен двете споменати, блокада има и на Ларгото, на пл. "Независимост". Довечера се очаква поредният протест там.

Сред предишните блокади на БОЕЦ бяха тези пред правосъдното министерство, пред КПКОНПИ, пред ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови