Витанов: България е в тежка криза, новите партии са с подкопано доверие. БСП може да донесе промяната

OFFNews 08 септември 2021 в 14:31 999 1

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти Петър Витанов запозна депутатите от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент със ситуацията в България. Страната ни влезе във фокуса по време на първата среща за новия парламентарен сезон на групата заради политическата криза, в която се намира. 

„България е в дълбока политическа криза и ни предстоят трети избори в рамките на 6 месеца. Партиите, които претендираха, че носят промяна и са нови за политическия живот на страната, не успяха сформират правителство. Това вероятно ще им нанесе тежки щети, защото очакванията бяха големи. В последните месеци БСП се държа най-отговорно и рационално, но за съжаление, въпреки усилията й да започне голям разговор за бъдещето на България, и тя не успя да постигне консенсус и да сформира управление”, каза пред евродепутатите Витанов.

„Българските граждани очакваха формиране на алтернативен на управлението на Бойко Борисов кабинет. Неоправданите надежди могат да доведат до ниска избирателна активност, която пък ще рефлектира върху легитимацията на всеки следващ парламент. Доверието в новите партии също е подкопано”, смята Витанов.

На този фон той вижда възможността БСП да се превърне в реална алтернатива за хората да сменят ГЕРБ с предвидима партия.

„Въпреки умората, все пак има очаквания от ново начало, което може да дойде и с активното участие на системна и доказано опозиционна партия, каквато беше БСП в последните години”, каза още Петър Витанов, но допълни, че левицата трябва много асктивно да комуникира своите идеи с избирателите, за да не повтаря грешките от предишни избори.

Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент беше запозната с темата за скандалните кадри с полицейско насилие от антиправителствените протести миналата година, както и от нестихващите корупционни скандали.

Въпреки тях, според Витанов, е възможно в България да се разиграе Източно-европейски сценарий, при който дясната партия ГЕРБ, която все още има водещи позиции, да се обедини с още по-дясна партия.

Победа на германските социалисти на идващите избори ще е голям импулс за всички леви партии в Европа. Защото Германия ще даде сигнал, че моделът на дясното управление е изчерпан заради големите социални неравенства, които се засилиха особено на фона на тежката ковид-криза, която промени живота ни.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  2000

  1

  Atan

  08.09 2021 в 19:01

  А откъде гласове, за да дойде БСП на власт? ГЕРБ вече обра активни дейци, фалшивият социализъм на прееименуваната БКП не привлича никого, а естественият процес на измиране на пенсионерите допълнително намалява електората. АБВ, Манолова и Дончева отмъкнаха своето, Нинова остава все по-самотна на върха.
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II