Над 500 военни охраняват границата ни

OFFNews 11 септември 2022 в 21:45 1567 0

Димитър Стоянов

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов

Над 500 военнослужещи в момента изпълняват задачи по охрана на границата, съвместно със служители на Гранична полиция. Армията е там не за първи път, ние не сме прекъсвали присъствието си на граница, нашите военнослужещи познават чудесно терена.

Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред бТВ. 

Министърът обясни, че в охраната на държавната граница са включени военнослужещи и техника от различни военни формирования. Логистична група от военнослужещи следи и възстановява целостта на преградното съоръжение, когато се констатират нарушения.

"Пробиви се правят, като предимно са от мигрантите, имаше отнесени участъци от природни стихии. Постоянно възстановяваме целостта му. В сравнение с лятото на миналата година, сегашното състояние на оградата е много по-добро", посочи той.

Относно наводнените села в Карловско Стоянов каза, че близо 1200 военнослужещи са на терен и са в помощ на хората от началото на бедствието на 2 септември: "Средно на ден в разчистването и възстановяването се включват над 120 военнослужещи от 61-ва бригада и двете авиобази в Граф Игнатиево и Крумово, както и курсанти".

По думите му реакцията на държавните институции по отношение на бедствието в Карловско е била адекватна: "Оказването на помощ в тази тежка ситуация върви по всички линии, с евакуация и спасяване в деня на бедствието, впоследствие с тежка техника, разчистване, възстановяване на големите щети. Във всичко това армията присъства от първия ден, съвместно Пожарната и другите служби".

"Сегашното ръководство на Министерството на отбраната прави всичко възможно да бъде удължена експлоатацията на самолети МиГ-29 поне до края на 2023 г.", съобщи той и допълни, че има финансови ресурси за това.

"В момента наличието на изправна авиационна техника е единствено и благодарение на инженерно-техническия състав от авиобаза Граф Игнатиево, дължи се само на техните знания и възможности", подчерта той. 

Стана ясно, че е имал среща с полския министър на отбраната, както и с на Словакия. "Засега разговорите с Полша вървят в добра посока – надявам се в краткия мандат, който ни остава, да постигнем да ни доставят авиационни двигатели. Говорил съм да закупим шест плюс два двигателя и да удължим живота на нашата авиационна техника поне до края на 2023 г.".

Той отбеляза, че подготовката, която бойните пилоти водят в момента, е крайно недостатъчна и с тези двигатели те ще могат да водят по-интензивна летателна подготовка.

По думите му компенсации за забавянето на доставката на първите осем самолета F-16 страната ни няма да получи, тъй като обстоятелствата се определят като „форс мажор“. Отстъпка ще има в цената на вторите осем самолета, ако се вземе решение за тях.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II