Каримански: Актуализацията на бюджета може да бъде приета до 14 септември

Депутатът отрече Татяна Дончева да му е предлагала пари, за да разцепи парламентарната група, и дори не е чувал за такава среща

OFFNews 05 септември 2021 в 11:03 3489 0

Актуализацията на държавния бюджет може да бъде приета до 14 септември. Това мнение изрази председателят на бюджетната комисия в НС Любомир Каримански по БНР.

"Начинът на актуализация на пенсиите стъпва на действителния осигурителен доход, докато начинът, предложен от служебното правителство, не стъпваше върху действителния осигурителен доход", посочи той.

По думите на Любомир Каримански е важно да се подчертае, че средствата са осигурени до края на годината, а за следващата могат да се осигурят от източници в публичния сектор, където могат да бъдат оптимизирани разходите и да се покаже по-висока приходна част:

"Концесиите в България са силно подценени като такси, които събира държавата. Фирмата "Дънди прешъс метълс" са добили и изнесли суровина в размер на 12 200 тона злато за повече от 1,2 млрд. лева. Концесионната такса на тази компания е 1%. (...) Защо главна прокуратура не обърна внимание поне на един от докладите на Сметната палата. Ето една възможност за оптимизиране на разходите в публичния сектор, така че да може приходната част да я има.".

Каримански се обяви за преразглеждане на концесионните договори:

"Ние защитаваме интереса на държавата от гледна точка на експлоатиране на природните богатства на страната. Ние трябва да се съобразяваме и с политиката на ЕК за това как и по какъв начин експлоатираме природните си богатства. (...) Нима сме направили всичко възможно да оптимизираме икономиката на страната?", запита шефът на бюджетната комисия в НС.

"Категорично съм за избори 2 в 1, гледайки от страна на финансите това е по-разумният вариант", подчерта председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

В предаването "Неделя 150" депутатът от ИТН Любомир Каримански отрече да е той човекът, на когото Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!" да е давала пари, за да разцепи парламентарната група, за което разказа пред БНР председателят на ИТН Тошко Йорданов. Каримански заяви, че не е чувал за такава среща.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II