Христо Иванов: Защо сега не е моментът да си правим експерименти с България

OFFNews 26 май 2024 в 13:25 3039 6

Христо Иванов
Христо Иванов

Следващите избори ще са съдбоносни за бъдещето на България поне за десетина година напред. Не просто ще се върнат страхът и кражбите при едно управление на ГЕРБ и ДПС. Не просто Делян Пеевски ще направи опит да презареди дълбоката власт през избори на нови регулатори и съдебна власт. А България може фатално да загуби постигнатото от десетилетия при една вече много несигурна международна среда. Това е прогнозата на съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов, която той направи в редица срещи с избирателите в последните дни.

“Ако тези избори бяха толкова незначителни, защо тогава Делян Пеевски и Бойко Борисов са отприщили ада срещу нас? Това е най мръсната кампания в историята на българската демокрация, която иначе е пълна с мръсни кампании. Офертата е ясна - Борисов - премиер на управление на ГЕРБ и ДПС. В името на това се води тази отвратителна кампания, в която са впрегнали всички ресурси на дълбоката власт, която те никога не са изпускали от контрол”, коментира Иванов, който е водач на листата на “Продължаваме Промяната - Демократична България” в 24 МИР-София.

Иванов отхвърля упреците, че ПП-ДБ е “изпирала” ГЕРБ и ДПС и отговаря с въпрос - защо свалиха правителството на Николай Денков, а преди това и кабинета на Кирил Петков, ако толкова хубаво е вървяло изпирането? “Свалиха ни, защото стигнахме до момента, в който трябваше да започнат да сдават онази власт, която е скрита в съдебната власт. Свалиха ни в момента, в който трябваше да започне да се сменят хората в регулаторите. И ние отказахме да получат гарантирани мнозинства. Е, това вече е нетърпимо за тях! Ние поискахме да им вземем най-ценното, за да не могат те да управляват вечно България”, казва Иванов.

“Те трябваше да започнат да дават от голямата, истинската власт. Не тая, при която някакви си хористи в парламента и в Министерския съвет се мотаят по сцената и крякат. Ето затова ние сме единствените, които можем да спрем да си я презаредят”, добавя лидерът на “Да, България”. И напомня, че над 30 регулаторни органа са с изтекли мандати, както и органите на съдебната власт.

Предстои най-голямото преразпределение на реална власт в България от 1991 г. насам. Защото това е власт с мандати от по 5, 6, 7 години, упражнявана по този модел в пълна тишина и без никакъв контрол. Иванов дава пример с председателя на Върховния административен съд, който е един от най-овластените постове в републиката. А от избора на шеф на ВАС зависят милиарди левове и много бюджети занапред. Също така подчертава, че това е големият залог на тези избори - контролът върху дълбоката власт.

Христо Иванов предупреждава, че не просто ще се върнат страхът и кражбите при едно управление с номинален премиер Борисов и реален Пеевски, а че България може фатално да загуби постигнатото от десетилетия при една вече много несигурна международна среда. “Видяхме как на две малки страни, много близо до нас - Северна Македония и Грузия, някой им натисна копчето и само за няколко седмици те затвориха с ритник вратата си към Европейския съюз. Проблемът е, че вече не е същият светът, в който бяхме свикнали, че каквото и да се случва в България все ще бъдем някъде в последния вагон на европейския и на натовския влак. И че можем да си позволим да не гласуваме, защото някой в Брюксел мисли за нас, ще наложи санкции на лошите и ще ни спаси. Този свят започна леко да се разколебава. Аз нямам никакво съмнение, че Европейският съюз ще премине през трудностите и ще излезе по-силен. Но сега е момент на слабост и започват да надигат глави мафиоти, които си представят, че могат да имат собствено царство, че могат да обявят мафиотски суверенитет по места. Затова сега не е моментът да си правим експерименти”, предупреди Христо Иванов.

Известният политик увери, че ПП-ДБ са единствените, които могат да спрат тази реставрация. “Заложен е всъщност вашият живот, не нашите кариери. Но Борисов и Пеевски не го знаят, понеже не са част от нашата общност. В нея има много лидери и те се сменят с голям оборот, но общността винаги остава. Тя не може да бъде премахната от сцената и силата е в нея. Каквито и грешки да сме правили, каквито и кусури да имаме, не сме се отказали от тази борба. Затова стигнахме до тези избори”, той.

От името на коалицията ПП-ДБ той отправя оферта към избирателите да бъде продължено обръщането на модела на икономическа политика, започнато при тяхното управление. И да продължи решителната част на институционалните реформи, сложени на масата още в края на януари с конкретни срокове за реализация. “Ние ще продължим да се борим за същите реформи, със същата увереност. Стига обаче да получим мандат за това, да получим силата да налагаме този дневен ред”, казва Христо Иванов. И призовава всички българи да разговарят и убедят колкото се може повече хора да участват в изборите на 9 юни: “Гражданите трябва да излязат да гласуват, за да не стават персонално съучастници на Пеевски. Защото всеки, който не гласува, става съучастник на Пеевски”.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  11920

  6

  Buriata

  02.06 2024 в 20:14

  Направо се изненадвам от това до къде може да стигне човешката наглост. Кой в какъв качамак ги е вкарал тия при положение, че последната една година именно те управляваха. Нищо не свършиха, само каши забъркаха и накрая се опитват да обвинят някой друг, но няма кой. Време е да си понесат отговорността за глупостта си.

  585

  5

  Stoyancho

  27.05 2024 в 11:18

  Промяната на все новаторите, които не спират да експериментирате, ама и с изтичането на записите.....цена нямате

  1017

  4

  IvoIvo

  27.05 2024 в 11:11

  То вие достатъчно си поизпериментирахте ми се струва...

  405

  3

  Telluris Malus

  26.05 2024 в 16:35

  И нека не ми се обяснява, че всичките гафове ги били спретнали ПП. Вие Христо, нали бяхте десни? Какво търсите в коалиция с лява партия като ПП?

  405

  2

  Telluris Malus

  26.05 2024 в 16:32

  Сега какво? За премиер ли ще издигнете десар?
  Не, Христо. ТОЗИ ПЪТ мандат няма да получите.

  405

  1

  Telluris Malus

  26.05 2024 в 16:30

  "Ние ще продължим да се борим за същите реформи, със същата увереност. Стига обаче да получим мандат за това, да получим силата да налагаме този дневен ред"
  Христо, не схвана ли, че сбъркахте "реформите"? Съкратихте ли държавната администрация? Не? Вдигнаха им заплатите? Кой ги плаща? НИЕ Христо, око не си забелязал. На нас ни вдигнаха данъците, защото МРЗ, с която " се борите срещу неравенствата " е ДАНЪЧЕН ИНСТРУМЕНТ, не социален. Богатите станаха още по-богати, а вие ударихте малкия бизнес. И ще продължите същите "реформи".
  В XXI-век върнахте презумпцията за вина. Хората са подложени на полицейски тормоз с месеци, докато им излязат пробите за "наркотици". После няма и едно "извинявай", а да си платят лабораторните изследвания. И ще продължите същите "реформи".
  Като са толкова страшни ГЕРБ вие защо управлявате с тях? Ще продължите същите "реформи", т.е. пак ще управлявате с ГЕРБ?
  Издигнахте десарски син и внук за кмет на София. И ще продължите със същите "реформи".
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II