Галъп: 81% от българите искат оставката на Валери Симеонов

OFFNews 05 ноември 2018 в 13:17 2461 3

Огромното мнозинство от българите смята, че Валери Симеонов трябва да подаде оставка във връзка с изказването за майките на деца с увреждания.

Цели 81% от хората поддържат тезата, че лидерът на НФСБ трябва да бъде освободен от правителството заради непремерените си думи "кресливи жени" и "уж болни деца".

Това показват данните от независим телефонен сондаж на Галъп интернешънъл по панелна методика, която осигурява максимална представителност на данните, проведен от 27 октомври до 2 ноември сред 800 души в цялата страна.

От агенцията изрично уточняват, че проучването е правено преди да избухнат скандалите около Държавната агенция за българите в чужбина.

Според проучването едва 15% от българите застъпват позицията, че Симеонов не трябва да подава оставка.

Колкото до правителството, мнозинство от 56% е против оставката му, а 34% са „за“, докато останалите не могат да отговорят.

64% смятат, че и Бойко Борисов е отговорен в ситуацията около Валери Симеонов, а 31% са на противоположната позиция, показват още данните от социологическото проучване. 

Практически всички демографски групи предпочитат оставката на вицепремиера националист. Изключение донякъде правят привържениците на Обединените патриоти, където близо 60% са против оставка, а близо 40% са „за“. Обратната е картината при симпатизантите на ГЕРБ – над 50% „за“ и около 40% - „против“. В този въпрос, разбира се, се отразява не само оценката за конкретния скандал, а и генералното отношение на попитаните за участието на Симеонов в политиката.

Евентуалната оставка на правителството обаче предизвиква повече нюанси в мненията. Повечето обществени групи са „против“. Електоратът на БСП е по-скоро „за“. Онези, които не биха гласували и които биха гласували с „не подкрепям никого“, т.е. дистанцираните от политиката хора, са разделени в мненията си.

Практически всички слоеве на обществото намират, че премиерът Борисов е отговорен за ситуацията около Валери Симеонов. Единствено привържениците на ГЕРБ са на обратното мнение, а привържениците на Обединените патриоти са разделени по тази тема.

Обществото очевидно трудно ще приеме пасивност от страна на премиера и търси от него отговорност като ръководител на правителството. Българите явно очакват уволнение и забавянето носи щета за Борисов, коментират от Галъп.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II