Зинаида Златанова спира затвора за снимки на обществено място

OFFNews 10 януари 2014 в 08:56 5235 11

Наказанието за фотографиране при обществени прояви може да падне.

Това стана ясно от думите на вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова в интервю за Нова телевизия.

Новият текст в закона предвижда наказание до 1 г. затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхното съгласие. Това провокира недеволството на правозащитни организации, които видяха в мярката опит за забрана за снимане и отразяване на протестите.

„Текстът може да се прередактира, може и да отпадне, тъй като той дори не е влязъл в Министерски съвет (МС). Медийните съюзи са пратили становище. Бих била склонна да се откажа от текста. Аз предлагам да спрем това, защото консенсуът между медиите е силен“, коментира Златанова.

Тя обясни, че текстът е записан и внесен в проекта на НК още през 2012 година. „Институционалната памет на министертвото дори си спомня, че текстът е бил подкрепен и от правозащитни организации. В тази година е и пикът на подслушванията и на намесата в личното пространство“, допълни тя.

Златанова уточни, че текстът е хармонизиран с Европейската конвенция за правата на човека, която регламентира правата на изразяване и неприкосновеността на личността. „Текстът по никакъв начин не се различава“, каза още вицепремиерът и допълни, че НК няма да ограничи работата на журналистите по техните разследвания. „Вие сте длъжни по закон, ако знаете, че се извършва пресъпление, да уведомите органите. Как няма да правите разследване. А ако ме снимане мен на улицата, няма никакв проблем“, продължи тя.

За първи път в НК е предвинено наказание за цензура. В закона са предвидени до 4 години, ако цензурата е наложена от длъжностно лице. 

Златанова обясни, че според новия кодекс снимките на Волен Сидеров от летището във Варна не могат да бъдат повод за наказателно преследване на фотографа, който ги е направил.

Вицепремирът коментира и поведението на лидера на "Атака". Тя определи поведението му като недопустимо "още повече от депутат, който е трети мандат в парламента". "За всички е ясно, че крайно неприемливо е поведението. Аз бих го призовала като минимум да се извини на служителката на френското посолство. Най-малкото е джентълменско", каза още Златанова.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!