Quantcast

Зинаида Златанова спира затвора за снимки на обществено място

OFFNews Последна промяна на 10 януари 2014 в 08:56 4733 11

Наказанието за фотографиране при обществени прояви може да падне.

Това стана ясно от думите на вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова в интервю за Нова телевизия.

Новият текст в закона предвижда наказание до 1 г. затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхното съгласие. Това провокира недеволството на правозащитни организации, които видяха в мярката опит за забрана за снимане и отразяване на протестите.

„Текстът може да се прередактира, може и да отпадне, тъй като той дори не е влязъл в Министерски съвет (МС). Медийните съюзи са пратили становище. Бих била склонна да се откажа от текста. Аз предлагам да спрем това, защото консенсуът между медиите е силен“, коментира Златанова.

Тя обясни, че текстът е записан и внесен в проекта на НК още през 2012 година. „Институционалната памет на министертвото дори си спомня, че текстът е бил подкрепен и от правозащитни организации. В тази година е и пикът на подслушванията и на намесата в личното пространство“, допълни тя.

Златанова уточни, че текстът е хармонизиран с Европейската конвенция за правата на човека, която регламентира правата на изразяване и неприкосновеността на личността. „Текстът по никакъв начин не се различава“, каза още вицепремиерът и допълни, че НК няма да ограничи работата на журналистите по техните разследвания. „Вие сте длъжни по закон, ако знаете, че се извършва пресъпление, да уведомите органите. Как няма да правите разследване. А ако ме снимане мен на улицата, няма никакв проблем“, продължи тя.

За първи път в НК е предвинено наказание за цензура. В закона са предвидени до 4 години, ако цензурата е наложена от длъжностно лице. 

Златанова обясни, че според новия кодекс снимките на Волен Сидеров от летището във Варна не могат да бъдат повод за наказателно преследване на фотографа, който ги е направил.

Вицепремирът коментира и поведението на лидера на "Атака". Тя определи поведението му като недопустимо "още повече от депутат, който е трети мандат в парламента". "За всички е ясно, че крайно неприемливо е поведението. Аз бих го призовала като минимум да се извини на служителката на френското посолство. Най-малкото е джентълменско", каза още Златанова.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.01 2014 в 16:27

То хубаво да се извини на французойката... Ама Зинаидка вицепремиерка на България ли е, или на Франция? Защото посланника на Франция направи забележка - и всички подеха на един глас за това извинение. А полицая и другия българин, които също са били засегнати (и физически)в инцидента - те нямат 'посланник', който да обърне внимание на властта и да ги защити...

10.01 2014 в 13:16

Хайде да си обясним как тази другарка ще спре нещо, което дори и да се гласува и дори и другарите й в пар(л)а-ментя да го подкрепят, няма да бъде приложено спрямо нас като европейци. Всяко едно дело ще падне в Страсбург, добре ,че сме в ЕС. Иначе тя спира и громи дори , нещо дето още е нищо(досущ като един филм дето заклаха една биволица, заради една риза, ама дефакто беше от ревност). Така и те, снимки , затвори и сидерчо, а всъщност така сгъстяват мъглицата около кражбите, които комунягите творят в момента.

10.01 2014 в 11:21

Малиииии, да не я срещаш тая в тъмното!

10.01 2014 в 11:17

А ВЕ СИКТИРОФ, ИДИ И СЕ ИЗВИНИ НА ОНАА РЕВЛА И ДА ПРИКЛЮЧВАМЕ С ТЕА РЕВЛЮФСИ, ДЕТО ОВИКАА ОРТАЛЪКО, А НА ЧЕНГЕТО ДАЙ 20ЛВ И ЧЕ МЛЪКНЕ. ТОВА Е ДРУГАРЕ ПОЛОЖЕНИЕТО У ТА Д-ВА. ПАРДОН, НЕ Д-ВАТА А С ТОА ПРОЗЗ КАТО БГ НАРОД ДЕТО ГЛАСУВА ЗА ТАКИВА КАТО ТОА МАЛОУМНИК И ЗА СИТЕ ДРУГИ ДЕТО СА ПО ПАРЛАМЕНТО, МИНИСТРЕСТВА И ПАРТИОУПРАВЛЯВАЩИ КРЕТЕНИ. САМО МЛАТЕНЕ ЗА ЦЕЛАТА ТАА СГАН ОТ КУМАНИСТИЧЕСКИ ИЗДЪНКИ, ФЕСОВЕ КОИТО И ТУРЦИ НЕ СА, БАНДИТИ ДЕТО СЕ МИСЛЯТ ЗА НАЦИОНАЛИСТИ ИЛИ ФАШИСТИ...

10.01 2014 в 11:10

Тази перхидролена лейка знае ли,че във всяка банка и супермаркет ни снимат? Как пък в тая тъпа партия не се пръкна един интелигентен човек, ами само курви и кариеристи ?

10.01 2014 в 11:03

Г-жа правосъден министър , моя въпрос е при нападение в къщи или в дворат ми , оберат ме , недай боже даме пребият , можели да осъдя държавата , че неме е опазила, защото г-жо министър ,слушах ви по НОВА ТВ Вие твърдо казахте, НЕ ,нямаме право на саморазправа

10.01 2014 в 11:03

Г-жа правосъден министър , моя въпрос е при нападение в къщи или в дворат ми , оберат ме , недай боже даме пребият , можели да осъдя държавата , че неме е опазила, защото г-жо министър ,слушах ви по НОВА ТВ Вие твърдо казахте, НЕ ,нямаме право на саморазправа

10.01 2014 в 10:52

ЗАЩО? защо вие го оставихте, след като виждате, че влиза в противоречие дори и с законодателството на путинова Русия и стремително се доближава до това на КНДР?
Това ли е вашето оправдание, че текста е от миналата година, написан ос милиционерите на Борисов.
кой ви е дал дипломи на юристи, Зинаида?/ чисто българско име/л

10.01 2014 в 10:23

Абе, ако това недоразумение вземе че влезе - ще мога ли да съдя гадовете от КАТ, че са ме снимали с превишена скорост без мое съгласие? И по улиците като си вървя - ей така на разходка.....
Също така тая другарица не е ли чувала за разследваща журналистика? Как да тълкуваме „Вие сте длъжни по закон, ако знаете, че се извършва пресъпление, да уведомите органите. Как няма да правите разследване." И това ако не е цензура - здраве му кажи. Ама комунистическо-герберастките чугуни така я разбират демокрацията!

10.01 2014 в 09:33

Много се радвам - вече ще могат да ме снимат и записват без мое съгласие. Благодаря на правозащитниците. Ум царува, ум робува, ум патки пасе.