Жителите на Кюстендил поискаха кметът да се кандидатира за трети мандат

OFFNews 06 юли 2015 в 13:29 1984 0

5147 жители на Кюстендил поискаха настоящият кмет на общината Петър Паунов да се кандидатира за нов мандат. Толкова са хората, гласували с „да“ на провелия се в неделя рефереднум.

„Против“ са гласували 192 души, съобщи „Фокус“.

Допитването беше инициирано от Коалиция „Кюстендил“, която включва СДС, Български демократичен форум, новото ОДС, Национално движение за стабилност и възход, "Новото време", ВМРО-НИЕ, "Нова сила", "Единна народна партия", "Българска нова демокрация", Съюз на патриотичните сили "Защита" и "Движение Гергьовден".

Гласуването се случи в 83 изборни секции, като в него нямаха право да се включат жителите на ромската махала. Причината за това е, че според Паунов това е коалиционно допитване, което се опорочава от търговците на гласове. 

Жителите на Кюстендил отговориха на въпросите:

1. Подкрепяте ли постъпилото предложение Петър Паунов да се кандидатира за кмет на община Кюстендил на предстоящите местни избори?

2. Подкрепяте ли продължаването на политиката за привличане на инвеститори в общинска собственост на територията на община Кюстендил?

В референдума беше включен и трети въпрос, на който жителите да отговорят в свободен текст - Какво според Вас трябва да се направи за подобряване на работата на община Кюстендил?

Резултатите от втория и третия въпрос все още не са напълно обработени. Те ще станат ясни във вторник.

Паунов обясни, че поне 1000 души са дали предложения за подобряване на работата в общината.

Общественото допитване показва, че има развитие на гражданското общество. То може да допринесе много за демокрацията – гражданите сами да изразяват своето мнение, да дават своите позиции, коментира председателят на Общинския съвет на Кюстендил Иван Андонов.

Референдумът показа, че Кюстендил има едно гражданско ядро, което във всеки един момент е готово да отстоява своите позиции и то не само когато има заплаха, а и в градивен план, категоричен е Паунов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!