Жестоко нападение над украинки в Чехия

OFFNews 25 август 2023 в 20:01 10999 2

Архив

Снимка БТА/Минко Чернев

Украински бежанци на граничния пункт Паланка между Украйна и Молдова, архив

Съдът в чешкия град Пилзен остави зад решетките заподозрян във връзка с жесток побой над две украинки, нанесен им преди около две седмици, съобщи БТА.

Според медийни публикации двете жени и децата им посетили панаир в съседното градче Пласи, намиращо се на около 20 км северно от Пилзен.

Докато седели на бордюр край пътя, както се твърди, от лека кола до тях слязъл мъж, който ги попитал дали са от Украйна. След въпроса той и още един мъж пребили жените. Една от тях е със счупена челюст и нос.

Чешкият омбудсман Клара Шимачкова-Лауренчикова заяви, че е "напълно недопустимо" да се извършва посегателство срещу някого на основание националност.

"Пожелавам на жените бързо възстановяване и сила на децата им, които са станали свидетели на нападението", написа тя в социалната платформа "Екс" ("Туитър").

Полицията няма да търпи насаждане на омраза и действия, провокирани от омраза, подчерта чешкият вътрешен министър Вит Ракушан.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна, Чехия е осигурила временно убежище на над половин милион украинци.

Според чешкото вътрешно министерство, на територията на Чехия, която е с население от около 10,5 млн. души, има около 325 000 бежанци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика