Жените в 'Продължаваме промяната': Десни политики за социални цели

Все още се търси 'опаковка' на новия политически проект

OFFNews 20 септември 2021 в 11:30 9411 5

Снимка БТА/ Христо Касабов

Две от дамите в проекта на Кирил Петков и Асен Василев "Промяната продължава" дадоха първите си телевизионни интервюта. Яна Балникова и Калина Константинова заявиха, че основен приоритет на партията е привличането на инвеститори, за което обаче е необходимо премахването на корупцията.

Бившият служебен зам.-министър на икономиката Яна Балникова заяви пред БНТ, че има нужда от промяна и това е основната причина за създаването на партията на Кирил Петков и Асен Василев: 

"Това, което видяхме последните 4 месеца в министерството, беше просто разочароващо и обезсърчаващо на много нива - където и да отворим, каквото и да пипнем, който и процес да проучим - все излиза някакъв проблем, някакъв начин, по който няма контрол къде отиват средствата в тази държава."

Тя коментира, че това, което спира инвеститорите, е корупцията.

Относно бъдещите възможни коалиции Балникова заяви, че "Продължаваме промяната" е готова "да работи с всеки, който подкрепя нашите принципи".

Калина Константинова, също бивш служебен зам.-министър на икономиката, заяви пред бТВ, че партията на Кирил Петков и Асен Василев все още търси мандатоносител, и че ще настояват името на коалицията да бъде "Продължаваме промяната".

Тя коментира още, че партията мандатоносител ще бъде само "опаковка" на новия политически проект.

Константинова потвърди още, че ще подкрепят Румен Радев на предстоящите президентски избори.

Според нея, стартираната от служебното правителство промяна не може да се случи за четири месеца, нито за още два.

"Решихме, че ако искаме промяната да се случи, трябва да продължим със собствени сили и да работим за това", така тя коментира идеята за създаването на "Продължаваме промяната".

Основен приоритет на партията ще бъде създаването на справедлива среда, която да бъде привлекателна за инвеститорите. Според нея е важно държавата да не пречи на бизнеса.

"Държавата трябва да се махне от пътя на бизнеса, за да може той добре да си свърши работата. Трябва да осигури една справедлива среда, така че инвеститорите да дойдат, но тази среда трябва да е привлекателна и за хората."

Тя коментира и изказването на Кирил Петков за основния принцип на "Продължаваме промяната" -  "десни политики за леви цели". Според Константинова, по-правилен би бил изразът "десни политики за социални цели". 

"Това означава без да се вдигат данъците, без да се увеличава дефицитът, да могат средствата, събирани от данъци, да се разпределят за справедлив и достоен живот".

Константинова съобщи още, че се познава с Кирил Петков от 15 г., както и че се е запознала с него чрез "Харвардските курсове" в СУ, които е посещавал по-малкият ѝ брат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови