Желязков се срещна с премиера и президента на Виетнам

OFFNews 08 януари 2024 в 14:10 897 0

Снимка Пресцентър на Народното събрание

Председателят на НС и президентът на Виетнам

Председателят на Народното събрание Росен Желязков се срещна с президента и премиера на Виетнам по време на визитата си в страната. 

"България и Виетнам могат да бъдат заедно по пътя на ускореното икономическо развитие и бързия прогрес", заяви Желязков на срещата си с президента на Виетнам Во Ван Тхъонг.

Българска парламентарна делегация е на официално посещение в Социалистическа република Виетнам по покана на председателя на Националното събрание на страната Въонг Дин Хуе.

Вече можем да отчетем положително развитие в нашите двустранни контакти, свързано с членството на България в ЕС и на Виетнам в АСЕАН, отбеляза председателят на Народното събрание. Той подчерта, че отношенията между България и Виетнам се основават на взаимно доверие, приятелство и десетилетни традиции, които са гаранция за успешното разгръщане на техния потенциал и постигане на нов модел на икономическо сътрудничество.

"През 70-те и 80-те години в България са живели повече от 35 000 граждани на Виетнам, повече от 5000 виетнамци са завършили висшето си образование в България и аз вярвам, че тези хора са своеобразен мост между нашите две страни и култури", посочи Росен Желязков.

По думите му трябва да се търсят начини за разширяване и обогатяване на икономическите връзки, да се стимулира образователният обмен и сътрудничеството в областта на науката, защото тези сфери ще помогнат за прогреса и благоденствието на двете държави. 

По време на срещата си с министър-председателя на Виетнам Фам Мин Чин Желязков заяви, че съществува неизползван потенциал в търговско-икономическите ни връзки и трябва да се положат усилия на всички нива, за да може стокообменът между България и Виетнам да продължи да се повишава.

Виетнамският премиер подчерта, че България може да разчита на желанието на Виетнам да разшири двустранното сътрудничество в сферите на търговията, науката и технологиите, военното сътрудничество и насърчаването на сътрудничество между различните региони на България и Виетнам.

Фам Мин Чин допълни, че България като член на ЕС и Виетнам като член на АСЕАН могат да бъдат надежден икономически мост между тези два големи съюза и да се допълват взаимно.

От своя страна Желязков посочи, че визитата му във Виетнам е израз на желанието на България по-нататъшно задълбочаване на политическия диалог и сътрудничеството в областите на икономиката, инвестициите, свързаността, отбраната, върховенството на закона.

Влизането в сила на Споразумението за свободна търговия и за защита на инвестициите между ЕС и Виетнам ще способства за развитието на инвестиционния и търговски потенциал между България и Виетнам, смята още председателят на Народното събрание.

"За нас от политическа гледна точка е важно, че съгласно това споразумение икономическите ползи вървят заедно с гаранциите за защита на трудовите права и устойчивото развитие, включително опазването на околната среда и борбата с климатичните промени", добави Росен Желязков.

В състава на българската делегация са председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Комисията по икономическа политика и иновации Хамид Хамид (ПГ на ДПС), председателят на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество Валентин Тончев (ПГ на ДПС), заместник-председателят на Комисията по културата и медиите и председател на Групата за приятелство България-Виетнам Стоян Михалев (ПГ „Продължаваме промяната – Демократична България“), заместник-председателят на Групата за приятелство България – Виетнам Борислав Гуцанов (ПГ „БСП за България“) и народният представител от групата Иво Русчев (ПГ „Възраждане“), както и депутатите Нели Димитрова (ПГ „Продължаваме промяната – Демократична България“), Цветан Предов (ПГ „Има такъв народ“), Ангел Георгиев (ПГ „Възраждане“) и Александър Вълчев (ПГ „Има такъв народ“). Кметът на Казанлък Галина Стоянова също е в официалната делегация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика