Земеделският министър Христо Бозуков: След изборите в МЗХ е настанала апатия

OFFNews 08 юни 2021 в 09:57 1747 0

Проф. Христо Бозуков

Голяма част от бюджета за земеделие е изчерпан още през първите месеци на годината, а много от проектите в сектора изостават обяви служебният заместник министър на земеделието проф. Христо Бозуков сутрешния блок на БНТ.

Според министъра от началото на изборите в Министерството на земеделието е настанала апатия и лежерно отношение към работата, което е довело до забавяне на някои функции на министерството.

По темата за розопроизводителите министър Бозуков обясни, че в Европейската комисия вече е подадена за нотифициране помощ от около 100 лв. на декар за розопроизводителите, които не са получили субсидии за изкупуване, но са регистрирани според Закона за розата. Министърът обяви, че се обмисля подобен вариант и в сектора на лозарството, който да влезе в сила за следващата година.

"Хората с основание се тревожат. Ситуацията наистина е тревожна и ние правим всичко възможно с наследения оскъден бюджет да се справим със ситуацията, но възможностите са ограничени", заяви Бозуков.

Министърът на земеделието потвърди, че някои от програмите в сектора изостават значително.

"Това се случи поради неправилните политики, които се изпълняват, но всичко е законно. Хората, които получават големи субсидии, си ги получават напълно законно. Вината не е тяхна. Вината е в законодателството и практиките, които се приемат както на европейско ниво, така и национално ниво", коментира той.

"Най-важното нещо е контролът. Аз се учудвам защо контролът досега е силно занижаван или е неефективен, или е нееднакъв за всички бенефициенти, а в някой случаи дори прозира специално отношение", заяви още министърът на земеделието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови