Зеленогорски: Чакаме Демократична България за обща листа до неделя, издигаме Делчев за евровота

OFFNews 11 март 2019 в 14:49 3123 0

Националният съвет на Движение България на гражданите издига председателя на партията Димитър Делчев за водещ кандидат в предстоящите избори за Европейски парламент.

Това съобщи зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски. Той уточни, че след проведените консултации с Демократична България, Националният съвет приема датата 17.03.2019 г. като окончателна за финализирането на преговорите за широко дясно обединение при равнопоставено участие. В случай, че няма подписано споразумение до тази дата, ДБГ започва действия по формиране на дясно-центристка листа и осигуряване на максимално широка подкрепа за нея.

Ние се готвим за откровен разговор с хората дали членството в ЕС ни носи онези ползи, от които всички в България се нуждаем, каза Димитър Делчев. Той обяви, че приема номинацията на колегите си с чувство на огромна отговорност. Тази отговорност ме задължаване не да давам празни обещания, както останалите системни партии. Ние дължим на хората отговор на въпроса как в България правилата да се спазват така, както в Германия. Как с две кликвания на мишката българите да си вадим удостоверения или нотариален акт, така както правят с електронното управление в Естония. Искаме да дишаме чист въздух като този в Стокхолм, независимо дали сме в София, Бургас или Русе, обясни Делчев. Според него всичко това минава през разбиване на политическото статукво у нас, което използва парите от еврофондовете не за да повиши качеството на живот до това на западноевропейските страни, а за да облагодетелства една много тясна клика. Резултатите от управлението на статуквото в лицето на ГЕРБ, ДПС, а преди тях и БСП са 50% българи, които отказват да гласуват и повече от 2 млн. души, напуснали България, допълни Делчев. 

Сред приоритетите си той спомена необходимостта от реформиране и на самия Европейски съюз, за да няма Европа на две скорости и Европа на два стандарта. Българите и останалите източноевропейци не сме второ качество хора и за да се развива, Брюксел трябва да осъзнае това.

На въпрос към кое политическо семейство би се присъединило ДБГ в новия Европарламент, Димитър Делчев бе категоричен, че мястото на партията е в редиците на ЕНП. Ние няма да влагаме сили и ресурси в кампания, която има опасност да избере кандидат в друго политическо семейство като ПЕС или АЛДЕ.

Виолета Донева - член на Изпълнителния съвет на ДБГ, припомни, че Движението е изпратило писмо с настояване Виктор Орбан и партията му Фидес да бъдат изключени от ЕНП заради погазване на демократичните ценности – затваряне на университети, посягане на свободата на словото, намеса в съдебната система, отношението му към миграцията. Ние призовахме и другите партии, членове на ЕНП, да поискат отстраняването на Орбан. Засега ГЕРБ и СДС не са се присъединили към призива за отпор на антидемократичните прояви на Орбан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови