Зеленият сертификат ще падне при 60% ваксинирани и под 5% заети легла в интензивните

Ангел Марковски 21 януари 2022 в 19:30 3296 7

Снимка Архив/БТА

Отваряме дискусия и имаме предложение за премахване на зеления сертификат в момента, в който достигнем ваксинация от 60 процента. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет. Петков допълни, че нивото на ваксинация ще бъде само единият от критериите, който трябва да бъде изпълнен за отпадането на зеления сертификат, а вторият ще е заетостта на интензивните легла в страната да спадне на пет или под пет процента.

"С други думи, когато вълната е отминала и има вече много нисък риск за системата, тогава предлагаме зеленият сертификат да отпадне. Това не е крайно решение, това е само предложение, което ще бъде дискутирано в следващите дни. Искаме да покажем, че проактивно управляваме и този процес", обясни Петков.

Министър-председателят допълни, че обявеният минимален процент на ваксинирани за отпадане на зеления сертификат ще бъде за две дози от ваксината. Петков обяви още, че първоначално обявените шест клъстерни региона на страната са оптимизирани на пет, като още веднъж посочи, че идеята на този модел е да се прогнозира разпространението на вируса, както и да се прехвърлят спешните случаи в съседни области при голяма натовареност.

"Засега този вариант на COVID-19, въпреки че се разпространява много интензивно, не води до високи нива на заетост на интензивните легла. Ако бяхме използвали старите модели и единственият критерий да е заболеваемост на 100 хил. души, вече цяла България трябваше да бъде затворена", коментира още министър-председателят.

Той допълни още, че прогнозата е Регион 1, който включва Западна България /Видин, Монтана, Враца, София-град, София-област, Благоевград, Перник и Благоевград/ до пет дни да навлезе в трети етап, който предвижда въвеждането на меки ограничителни мерки. Същото важи и за Регион 5, включващ Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отбеляза, че настоящата COVID вълна е по-динамична. "Тя ще обхвване повече хора, но по-бързо се случват нещата", каза Кунчев.  Според него на места в страната вече е достигнат пикът на заболели. Кунчев прогнозира, че до 2-3 седмици вълната ще обхване цялата страна и ще последва нормализиране, което се очаква до края на февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1859

6

Ronik

22.01 2022 в 16:35

kokoten, а защо не я направят задължителна ваксината? Като бцж например или една камара други. Защо се налага да те изнудват с ограничения които се вижда, че от "епидемиологична" гледна точка са безсмислени? Сигурен съм, че си запознат добре с епидемиологичните процеси, понеже си чел, но ми кажи в коя епидемия до сега личните лекари "преглеждат" по телефона?

6145

5

kokoten

22.01 2022 в 11:11

Зеления сертификат е само повод за ваксинация.....значението му във всякакъв друг смисъл е безсмислено....
колкото повече ваксинирани толкова по-добре...ваксинираните са с по-добра преживяемост призаразяване с ковид и това е важно...всичко останало е глупост и пълно непознаване на елементарни епидемиологични процеси....

3767

1

Име на профила

21.01 2022 в 19:40

Отвън: "Зеления сертификат ще падне при 60% ваксинирани и под 5% заети легла"

Вътре: "Това не е крайно решение, това е само предложение"

Гнусен кликбейт, Офнюз. Не се прави така.