Здравният министър: Във всяка област да има поне по една болница за пациенти без COVID-19

OFFNews 17 ноември 2020 в 21:28 3551 1

Снимка Архив/БТА

Във всеки областен град у нас да бъде обособена поне една болница изцяло за пациенти с COVID-19 и поне една за лечение на пациенти без COVID-19. Това е поискал здравният министър проф. Костадин Ангелов от областните управители, предаде БНТ.

До края на седмицата те трябва да дадат отговор кои са избраните лечебни заведения. Това се налага, тъй като преминахме границата от 600 заразени на 100 хиляди души.

Министърът на здравеопазването заяви, че е изпратено писмо до всички областни управители в България. Избраните болници е необходимо да бъдат с достатъчен брой профили - така че да се гарантира пълноценното лечение на пациентите. Анализите показват, че за София ще са необходими поне 4500 легла. Според министъра 4000 вече били осигурени, като в момента няма недостиг.

"А дали една болница ще бъде достатъчна - не мисля, че една болница ще бъде достатъчна. Не мога да съм сигурен, че една чиста болница за София също ще е достатъчна, защото в София се лекуват и много граждани от страната", каза Ангелов.

Ако в момента ви дам един категоричен отговор, той след две седмици може да се окаже грешен. Ние имаме стратегия как да се държим, но не можем да прогнозираме какви ще бъдат числата след две седмици, обясни той.

От здравното министерство все още обмислят дали да подкрепят промени в закона за здравето, които отменят задължителното болнично лечение при COVID-19. "Експертите, които в момента разсъждават върху този текст считат, че ако отпадне думата задължително болнично лечение, това ще важи и за особено опасните инфекции, а това вече би довело до един риск да обществото", заяви проф. Ангелов.

По думите му вече има техническа възможност свободните болнични легла в цялата страна да са видими в реално време - стига да се попълва съвестно. 

Заради високата заболеваемост се обсъждат и други мерки, които предстои да бъдат обявени, пише БНТ.

От министерството ще подкрепят промени в закона за здравето, които предвиждат уведомяването за поставяне в изолация или под карантина заради COVID-19 да може да става по телефона, чрез SMS или електронни съобщения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

17.11 2020 в 22:28

Ненормална история, първо не оставихте здрав доктор, включително в специализираните болници, сега ше ми обособявате чисти такива...

Признайте поражението, разкарайте се и приканете някой с акъла си да подреди взривената кочина a.k.a. българско здравеопазване. После и държава.