Затишие пред буря в парламента: Росен Желязков се шегува с депутатите

Йорданка Веселинова 22 март 2024 в 10:08 5960 4

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Затишие пред буря - такава е ситуацията в парламента час след началото на петъчния пленарен ден. Днес бе крайният срок, който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе дал, за да се реши съдбата на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

Ще се случи ли това, или това бе поредният краен срок, който ще бъде удължен, не е ясно.

Депутатите продължават работата си по вече приетия дневен ред, няма извънредни точки, няма изявления, но няма и преговори - поне между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, тъй като лидерите на малката коалиция Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов са в пленарната зала.

Както OFFNews вчера писа, ГЕРБ обмисляше дали още днес, ако ПП-ДБ не се съобразят с поставените три условия за подновяване на преговорите, да изтеглят проектокабинета, с което да се завърти политическата рулетка с мандатите. Също вчера Лена Бориславова от Изпълнителния съвет на ПП описа друг сценарий - днес ГЕРБ внасят само проекторешението за избор на Габриел като премиер, но без структура и състав на правителство. Какво е решението на ГЕРБ към момента, не е ясно, като и депутатите, и журналистите очакват развръзка на казуса.

Председателят на парламента Росен Желязков, който води пленарното заседание, се възползва от ситуацията и се пошегува с депутатите. Той прикова вниманието на пленарната зала с думите:

"Уважаеми колеги, ще предложа на Вашето внимание..." -  с тези думи той обикновено предлага включването на извънредни точки в дневния ред.

А такива днес се очакват - или проекторешение за избор на Мария Габриел за министър-председател, или служебно такова за неизбирането на правителство.

След кратка пауза той довърши:

"... Почивка до 11 ч., когато ще започне парламентарният контрол."

Залата избухна в смях, като в момента не е ясно дали днес ще има яснота за връчения на Мария Габриел мандат. В Конституцията няма заложен срок, който да ограничава във времето ситуация като тази. Единственият такъв е даден от Борисов, който обаче в последните дни показа, че дадените от него времеви ограничения могат да се пренебрегват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

4

230 млрд баксов

22.03 2024 в 13:02

IP
Девет месеца са много. Най-добре да стане официална лотария - ministarlisam - и 19-те щастливци да се теглят с колело на късмета, всяка седмица по БНТ. Колелото на късмета може да го върти Мимето Гейбриъл.

17439

3

мнение от IP

22.03 2024 в 12:31

Сътворено е поредното чудо в българската политика! Но може още! Например през 9 месеца някой да ходи до президента и да носи папка с имена на 19 граждани като министри. Може да започнат по телефонния указател...

75

2

230 млрд баксов

22.03 2024 в 12:11

Сега баце само трябва да удължава ултиматума всеки ден.
Има си работещ парламент, има евроатлантическо правителство, има прегрупиране в съдебната система, имаме даже и политическа криза.
Идеалното положение за баце!

500

1

781000

22.03 2024 в 10:54

За пореден път Лесна не позна. А тия преговори могат да продължат още един месец, като всеки ден ще има срокове, драми и ултиматуми. Ако някой от всичките тези циркаджии искаше избори, вече отдавна да има дата за тях.

 
X

Да помогнем на украинските деца!