Заседанието на парламента се отложи въпреки бързането за актуализацията

OFFNews 10 септември 2021 в 15:05 1352 0

Снимка OFFNews

Началото на заседанието на парламента, което трябваше да започне в 14 часа, беше отложено за 16 часа.

Причината е, че комисията по бюджет и финанси все още не е готова с доклада за актуализацията на бюджета. Председателят на комисията Любомир Каримански е обещал комисията да е готова до 16 часа с доклад. 

Заради началото на парламентарното заседание в 14 часа беше прекъснато заседанието на правната комисия. Там депутатите обсъждаха на второ четене дали Бюрото за защита на свидетели да премине от главния прокурор към правосъдното министерство. Освен това на първо четене се обсъждат и текстове дали да се закрият специализираните съд и прокуратура. След даването на почивката от Ива Митева заседанието на правна комисия беше възобновено. 

Настроенията са да се бърза с приемането на актуализацията и парламентът да бъде разпуснат от президента Румен Радев до дни. Обсъжда се да има извънредни заседания в събота или в понеделник. 

Над 60 предложения за промени между първо и второ четене са направени от депутатите. Това прави приемането на актуализацията на държавния бюджет дори в ресорната комисия много дълъг и тромав процес.

В началото на днешното заседанието на бюджетната комисия то бе напуснато от групата на ГЕРБ-СДС като аргумента на Кирил Ананиев от тази група беше, че не иска с допълнителни дебати да усложнява и без това тромавата процедура по приемането на актуализацията на бюджета в ресорната комисия.

Според Кирил Ананиев предложените промени ще доведат до дефицит от пет процента, а той категорично не може да се съгласи с толкова голяма дупка в хазната. ГЕРБ щели да направят всичките си предложения в пленарна зала.

Според разчетите на служебния кабинет дефицитът ще бъде 3,6% от БВП, което дори е по малко от настоящото предположение от 3,9 процента, както е записано в параметрите на бюджета, гласувано от ГЕРБ в края на миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови