Зарков: Дали краят на доклада ще е успех за България, или провал за мониторинговия механизъм

OFFNews 13 ноември 2018 в 18:37 2291 0

"Докладът ще приключи, но дали това ще е успех за България, или провал за мониторинговия механизъм? На правителството тепърва предстои да обясни не само на ЕК и на останалите страни членки, но и на българските граждани, че живеем в страна, в която има независим и ефективен съд – правосъдие и справедливост".

Това каза зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков пред журналисти по повод редовния доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България.

По неговите думи е очевидно, че механизмът за сътрудничество и проверка върви към своя край. "От шест показателя, Комисията казва, че три са временно изпълнени. Интересното е кои не са изпълнени – изискванията за продължаване на съдебната реформа и изискванията за борба с корупцията по висшите етажи на властта и с корупцията, като цяло", добави  Зарков.

Той посочи, че председателят Юнкер е обещал, че ще механизмът ще завърши преди края на неговия мандат. Според Крум Зарков това послание трябва да бъде интерпретирано внимателно, защото е важно дали са изпълнени препоръките, а не до колко ще се изпълни някаква политическа заявка.

"За нас най-важното е всеки български гражданин да има доверие в съдебната система и ще продължим да работим в тази посока", каза още той.

Зарков подчерта, че това е 18-ият предпоследен мониторингов доклад. "За съжаление, в този доклад се прокрадва нещо ново – Комисията констатира, че в България, през последната година, медийната среда се е влошила драматично и това трябва да бъде знак за всички ни", подчерта депутатът.

Той припомни, че по време на споровете с ГЕРБ, преди година, дали предишният предпоследен доклад е успешен или не, те са казвали, че поне няма нови изисквания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови