Започва провеката на машините, които изписаха 'Дневникът е подправен'

OFFNews 07 октомври 2022 в 09:15 1909 0

Камелия Нейкова

Снимка БГНЕС

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова

Днес започва проверката на трите машини, на които в изборния ден се появи надписа "Дневникът е подправен". Ще се проверяват и други две устройства, които са се оказали със сменен хеш код.

Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова по БНТ. В проверката ще участват представители на ЦИК, на изпълнителя, отговорен за техническото осигуряване на машините - "Сиела Норма" и на Българския метрологичен институт. Очаква се резултатите от нея да излязат най-късно в понеделник. Възможно е причините да станат ясни по-късно днес, уточни Нейкова.

Във всички секции в страната са преброени контролните разписки. Предстои сравняването им с данните от протоколите, които вече са публикувани на сайта на ЦИК. 

Нейкова увери, че гласовете на хората, които са посочили "Не подкрепям никого", не се разпределят към парламентарно представените политически сили.

При следващите избори ЦИК ще вземе предвид новите данни за населението на НСИ и това ще наложи преразпределение на мандатите в различните области, допълни Нейкова. Тя увери, че за следващите ще бъде създаден избирателен район за българите в чужбина, както е заложено в Изборния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови