Започна изборът на членове на СЕМ. Според ГЕРБ управляващите си проправят път към овладяване на БНТ

Йорданка Веселинова 07 април 2022 в 12:10 1745 1

Снимка OFFNews, архив

Процедурата по избор на членове на Съвета за електронни медии започна със скандал - опитват ли се управляващите да овладеят БНТ и да я превърнат в лост за идеологическа манипулация?

Този въпрос бе в основата на критиките от страна на бившите управляващи от ГЕРБ, които предизвикаха поредния дълъг спор за иначе формалната процедура. След повече от час размяна на обвинения депутатите приеха процедурните правила със 108 гласа "за", 32 "против" (ГЕРБ-СДС и ДПС) и 0 "въздържал се".

Вчера на извънредно заседание парламентарната комисия по култура прие правилата за по-малко от пет минути и без дебат в средата на пленарния ден.

Според тях в срок до 7 дни народните представители и парламентарните групи трябва да внесат предложенията за членове на СЕМ в Комисията по култура и медии. Кандидатите трябва да имат висше образование, както и опит в сферата на медиите, правото или икономиката. Ако някой от тях е бил сътрудник на Държавна сигурност, то тази принадлежност ще бъде обявена от Комисията по досиетата.

До три дни преди изслушването им в ресорната комисия юридически лица нестопанска цел, професионални организации, както и представители на медиите ще имат право да изпращат становища и въпроси към кандидатите.

След изслушването в зала ще бъдат изберани двамата нови членове на СЕМ (в състава на Съвета влизат трима членове от парламентарната квота и двама от президентската - б.р.). Те трябва да бъдат подкрепени от повече от половината от присъстващите депутати, а ако няколко кандидати отговарят на тези условия, в СЕМ влизат получилите най-голям брой гласове.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС се усъмни, че пътят за овладяване на БНТ минава през СЕМ. Той твърди, че именно това е целта и допълни, че обществената телевизия е лост за идеологическа манипулация.

"БНТ е в състояние да реди политическия пъзел", заяви той и допълни, че само за месеци маси хора могат да бъдат убедени в подкрепата си за мажоритарна избирателна система, президентска република и други подобни спорни идеи.

Чолаков се обърна и към депутатите от "Демократична България" и ги призова да не допускат "и този път да бъдат използвани".

Мирослава Петрова от ПП заяви, че опасенията на ГЕРБ са безпочвени, защото в СЕМ ще бъдат пратени компетентни хора.

Иван Ченчев от БСП определи изказването на Чолаков като "демагогия" и допълни:

"По Ваше време слушахме тишина в ефир." (Той визира спирането на излъчването на БНР през септември 2019 г. за няколко часа поради "технически причини", докато течаха протести срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. Тогава предаването "Преди всички" можеше да се слуша само онлайн, а водещата Силвия Великова бе свалена от ефир. - б.а.)

Съпартиецът му Александър Симов припомни, че именно ГЕРБ-СДС са предложили за член на СЕМ човек с диплома от 3,89. (Става дума за Галина Георгиева - завършила висшето си образование във филиала на УНСС във Враца със специалност "Аграрна икономика" и среден успех от дипломата Добър 3,89". Тя бе предложена от Вежди Рашидов - тогава председател на парламентарната комисия по култура и медии. - б.а.)

Петрова допълни, че в обществените медии се допускат дезинформационни кампании по редица важни теми, сред които коронавирусът и войната в Украйна. Тя допълни, че това се прави и с тенденциозно канене на гости.

Тома Биков от ГЕРБ иронизира, че вътрешният министър Бойко Рашков е станал шеф на bTV, след като Биляна Гавазова вече не води сутрешния блок. През май миналата година Гавазова и колегата ѝ Златимир Йочев взеха интервю от Рашков, след което министърът, тогава служебен, коментира, че ако е бил директор на телевизията, то би уволнил двамата водещи. Биков допълни тезата на Чолаков, че управляващите вървят към овладяване на медиите.

Членовете на СЕМ имат 6-годишни мандати.

През 2022 изтичат мандатите на София Владимирова и Розита Еленова от парламентарната квота, както и на Бетина Жотева от президентската квота. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

1

230 млрд баксов

07.04 2022 в 12:47

Журналистът Димитър Кенаров, който беше пребит от мутрОгербаджиите на протестите, още не е поканен в бнт
за интервю?!?!?!?!?!?!?
Карикатурата бикоФ има ли нещо да каже по този въпрос?



 
X

Да помогнем на украинските деца!