Заместник на Татяна Дончева подаде оставка

Движение 21: Логично следствие от отдавна снето доверие

Александра Маркарян 23 януари 2017 в 13:03 5391 3

Симеон Славчев
Симеон Славчев

Зам.-председателят на "Движение 21" Симеон Славчев подаде оставка с аргумента, че Татяна Дончева взема решения еднолично и че партията се управлява като "партия на статуквото". От Д21 отговориха, че действията на Славчев са логично следствие на отдавна снетото доверие от него и го призоваха да се оттегли и от участието си в Столичния общински съвет.

Заместникът на Дончева обяви решението си във Фейсбук. Ето какво още пише той:

Скъпи приятели,

Бих искал да ви информирам, че в събота (21.01.2017 г.) подадох оставка като зам.-председател, член на Националния изпълнителен съвет и член на Националния съвет на ПП „Движение 21“.

Мотивите ми да се оттегля от ръководството са продиктувани на първо място от принципните ни различния с председателя на партията за това как, с какви политики, стъпки и действия да се развива „Движение 21“, както и от факта, че важните политически решения се вземат еднолично от председателя на партията и се спускат на членовете на Националния изпълнителен съвет и Националния съвет, като легитимните органи на партията служат само за легализация на взетите предварително някъде решения.

Друг основен мотив да се оттегля е, че енергията и въодушевлението, с които създадохме "Движение 21", бяха пометени от стила и начина на работа, които са достатъчно добре познати в партиите на статуквото. Загуби се екипността, което беше предпоставка за постигане на целите ни.

Многократно правих опити и се борех да се променят нещата в партията, но за съжаление през последните седмици принципните различия сериозно се задълбочиха, а е извън разбиранията ми да бъда част от организация, в която мнението на отделната личност няма стойност, ако то не съвпада с мнението на председателя.

Приятели, бих искал да благодаря на всеки един от вас за доверието и подкрепата, защото голяма част от вас се включиха, гласуваха и подкрепяха до сега "Движение 21" и заради мен.

Всички вие ме познавате и знаете, че аз няма да се откажа от идеите и каузите, които заедно отстояваме. Напротив! В качеството ми на общински съветник в Столичния общински съвет ще продължа ежедневно да доказвам, че политиката е средство и механизъм за решаването на реалните проблеми на българските граждани.

Убеден съм, че с общи усилия и действия ще върнем справедливостта в България!

Реакцията на Националния изпълнителен съвет дойде два часа след публикацията на Славчев.

"Националният изпълнителен съвет заявява, че възприема предприетите действия като логично следствие от отдавна снетото доверие на редица от поддръжниците и членовете на партията. В последните месеци господин Славчев трайно изведе в приоритет реализацията на личния си интерес над общите цели въпреки многократните заявки за екипна работа. Нереализираните лични претенции намериха отражение в слаба ангажираност, неефективна и дори деконструктивна работа по време на последната предизборна кампания.

Татяна Дончева, БГНЕС

Нещо повече, много наши членове и симпатизанти се демотивираха и оттеглиха от активни ангажименти, разочаровани от отношението, маниерите и методите на работа на Симеон Славчев", се казва в прессъобщението на Д21.

НИС категорично отрича "неверните твърдения за начина на взимане на решения в партията". В съобщението се подчертава, че Славчев "никога не е изказвал на заседания на ръководните органи подобни възражения". От Съвета коментират още, че по тази причина "не можем да приемем за достойно поведението на г-н Славчев". 

"Като достойно обаче бихме приели оттеглянето на г-н Славчев от участие в Столичния общински съвет, където е избран с подкрепата, заради работата и не на последно място авторитета на всеки един от хората в Движение 21 по отделно", се казва в позицията на партията.

Изявлението на Славчев предизвика още една реакция - на Кристиян Калчев от Националния съвет на партията. Той се обърна към Славчев, отново чрез Фейсбук, с думите:

"Приятелю,

В мотивите си, ти казваш, че напускаш партията заради едноличните решения, взимани от Татяна Дончева и аз не съм съгласен с теб.

Кристиян Калчев

И двамата знаем колко люти заседания на Националния съвет сме имали, за да се вземе едно решение.

Казваш, че на нас ни се спускали решенията - Кога???? Кога, Мони, в кое заседание Изпълнителният съвет, в който и ти участваше, е спускал решение да бъде одобрено?

Смятам, че с тази позиция обиждаш повече от 50 души, участващи в заседанията на Националния съвет. Наричаш ни безхарактерни, изпълняващи, някакви си там пионки.

Мони, твоето решение вече е взето. Ти не желаеш да останеш член на тази партия и аз го приемам, но не смей да ни обиждаш, само защото нещо, което ти си пожелал не е било прието.

В заключение искам дамо да ти кажа:

Виждам, че позицията ти е твърда и принципна. Уважавам я!

Напускайки всички ръководни постове поради несъгласие, съм убеден, че ще напуснеш и Столичния общински съвет, в който бе изпратен от името на "Движение 21". В който ти бе ВТОРИ листа и влезе с едва 500 преференции, при необходими 4000 гласа".

Все още Славчев не е отговорил на призива да напусне СОС.

Симеон Славчев е инженер, общински съветник в Столична община и до днес - зам.-председател на "Движение 21". Роден е на 14 юни 1978 г. във Варна. Завършва индустриален мениджмънт в Техническия университет в София, след което специализира политически мениджмънт в НБУ. В Столичния общински съвет (СОС) е зам.-председател на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране. Член е на комисиите по транспорт и туризъм и по здравеопазване и социална политика. Съпредседател е на "Политическа група 5" в СОС.

Владее английски, руски и немски език.

Женен е, има едно дете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

3

мнение от IP

23.01 2017 в 13:35

Колко души са необходими за една партия в България? Трима. Един за председател и двама да си пишат по фейсбук какъв е председателя.