Заков: Не е нужно ремонтът на украинска военна техника да е съвсем безвъзмезден

OFFNews 20 май 2022 в 18:45 1978 1

Драгомир Заков

Снимка БТА/Асен Тонев

Министърът на отбраната Драгомир Заков

Не е задължително ремонтът да е напълно безвъзмезден. Има доста фондове, които финансират подобна дейност. Всичко това е част от преговорите на равнище фирми. Никога не са били междудържавни.

Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков пред бТВ за ремонтът на украинска военна техника в български заводи. 

От думите му стана ясно, че вече няма украински специалисти у нас, а изводите са, че имаме капацитет да помогнем с ремонт на техника - танкове, бронетранспортьори. 

"Има доста вариант за превоз на техниката до България. Нека не забравяме, че заводите от групата "Терем" са правени по времето на "Варшавския договор". Направени са да ремонтират такава техника. Все още няма военна техника. Необходимо е да се подпишат съответните документи", каза още Заков. 

Според него Украйна никога не е имала нереалистични очаквания към която и да е страна: "Зеленски беше много ясен при посещението на българската делегация и благодари на България за това, с което е помогнала към онзи момент". 

Военният министър обясни, че всъщност нямаме законова възможност да дадем оръжия на която и да е страна, без Народното събрание да е взело решение. "Ние не можем да обменяме техника с друга държава, дори със съюзници от НАТО", каза още той. 

Министерството на отбраната ще настоява подобни решения да може да взима и Министерския съвет. 

"Когато приех да стана министър на отбраната, бях напълно наясно с какво се захващам. Лично за себе си не очаквах войната да бъде кратка в никакъв случай, защото бях на ясно, че украинските военни сили имат способности и няма лесно да се предадат", посочи Заков.

Министърът заяви още, че НАТО е организация, която решава проблеми, а не ги създава. "В рамките на НАТО имаме отлично сътрудничество със Северна Македония. Бях посланик там и мога да го потвърдя. Сътрудничеството в отбраната между двете държави е пример за това как трябва да се развиват отношенията", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews