Законопроект на МС приравнява европрокурорите с националните и им дава достъп до СРС-та

Ружа Райчева 28 май 2022 в 22:33 3844 2

Снимка gov.bg

Министерски съвет внесе в деловодството на Народното събрание законопроект, който урежда създаването на самостоятелна организационна структура на Европейската прокуратура у нас.

Законовите промени ще оправомощят европейския прокурор и европейските делегирани прокурори да изпълняват функциите на прокурора, предвидени в Наказателно-процесуален кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт, като се гарантира тяхната независимост.

"Независимостта е основополагащ принцип, който гарантира водещата функция на Европейската прокуратура при разследването на дела от нейната материална компетентност. Статусът на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори се приравнява на статуса на националните прокурори, което позволява европейският прокурор и европейските делегирани прокурори да упражняват правомощията си по Регламент (ЕС) 2017/1939 в пълен обем", се посочва в мотивите на законопроекта.

Съгласно европейския регламент компетентните национални органи трябва да улесняват упражняването на функциите на европейските делегирани прокурори. Държавите членки трябва да предоставят на европейските делегирани прокурори необходимите ресурси и оборудване, за да се осигурят добри общи условия на труд и работна среда, които им гарантират пълното интегриране в националните прокурорски служби.

Необходимите средства за осъществяване на дейността на европейските делегирани прокурори ще се осигуряват от бюджета на съдебната власт.

Със законопроекта се предвижда европейските делегирани прокурори да бъдат "обособени в самостоятелна организационна структура в прокуратурата", а административните функции на ръководител да се осъществяват от оправомощен от Европейската прокуратура европейски делегиран прокурор.

Със заключителните разпоредби на закона е предвидена промяна в Закона за специалните разузнавателни средства и в НПК, с които изрично се урежда правото на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори да искат използване на специални разузнавателни средства и да използват събраните чрез тях данни и веществени доказателствени средства по дела от компетентността на Европейската прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

2

DARTH VADER

29.05 2022 в 11:35

ДАНО ДА МИНЕ В ПАРЛАМЕНТА,ЗАЩОТО ДОСТА ХОРА ИСКАТ ДА ПРОДЪЛЖАВА МЪГЛАТА...
ЧУДЕСНО Е,ЧЕ ФЕДЕРАЛНИТЕ ЩЕ СА НЕПОДВЛАСТНИ НА ГЕШЕВ,НО СЕ ОЧАКВА "ГЕРОИЧНА" ПАРТИЗАНСКА ВОЙНА СРЕЩУ ТЯХ...

75

1

230 млрд баксов

28.05 2022 в 23:50

Това е добрата новина!