Законната цена на дрогата скача, марихуаната поскъпва над 3 пъти

OFFNews 20 юни 2023 в 08:59 3966 0

Марихуана

Снимка МВР-Пазарджик

Оранжерия за марихуана

Министърът на правосъдието Атанас Славов предлага правителството да приема постановление, с което цените на наркотиците за нуждите на съдебните производства се увеличават в пъти. 

Причината - сега цените се определят според документ от 1998 г. и много дела за разпространение на дрога се прекратяват заради ниската стойност.  

Според актуализацията марихуаната поскъпва над 3 пъти - сега тя влиза в съдебната система на стойност 6 лева за грам, а реално върви по 20 лева. 

В доклада към постановлението, подписано от правосъдния министър Атанас Славов, пише, че дела срещу арестувани с марихуана често се прекратяват по маловажност заради цената, по която държавата изчислява стойността на забранената стока. За килограм при трафик вече ще се смятат 1600 лева.

Вдига се и цената на амфетамините от 12 на 40 лева за грам, а метамфетаминът ще бъде оценяван на 70 лв. на дребно и 24 000 лв за кг. 

Цената в лева за грам кокаин и хероин - на улицата и за трафик, се определя по схема със специален алгоритъм. 

В постановлението са включени и новите дизайнерски дроги, които не са познати през 1998 година. 

Оценката на наркотичните вещества в наказателното производство е изключително важен въпрос, който е от съществено значение за правната квалификация на деянията. Веществата с наркотично действие са много, като употребата и приложението на част от тях са поставени под контрол поради някои рискове и странични ефекти, а други са забранени, обяснява в доклада си министър Атанас Славов. 

Правилната оценка на наркотичните вещества е от изключително значение при преценката на обществената опасност на деянието, макар характеристиката на престъплението да не се определя само на основата на тяхната стойност. Тя е важна и за правилната квалификация на деянието и налагането на справедливо наказание, мотивира се още правосъдният министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки