Захариева към Украйна: Надяваме се да преосмислите териториалната реформа в районите с българско малцинство

OFFNews 19 май 2020 в 18:31 5626 2

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди в телефонен разговор с украинския си колега Дмитро Кулеба плановете на украинските власти за административно-териториална реформа на Болградския район в Украйна, населен предимно с етнически българи.

"Надяваме се да преосмислите позицията си и да вземете под внимание мнението на местното население, което не е съгласно", каза Захариева по повод реформата, която предвижда разделянето на Болградския район в Одеска област на 5 общини.

Шефът на МВнР припомни значението на 200-хилядната етническа българска общност в Украйна за двустранните отношения. "Българското национално малцинство в Украйна е естествен мост на приятелството и сътрудничеството между двете страни и правата му следва да бъдат зачитани. Спазването на правата на малцинствата е въпрос и на европейско равнище", подчерта Захариева. В хода на разговора тя потвърди подкрепата на България за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна.

Въпросът с административно-териториалната реформа, засягаща и българското малцинство, бе обсъден и в телефонния разговор на българския премиер Бойко Борисов с украинския президент Володимир Зеленский в началото на годината.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба пое ангажимент да провери въпроса и хода на действията по реформата. Той увери, че разделянето на Болградския район е административен, а не е политически въпрос.

Екатерина Захариева и Дмитро Кулеба обсъдиха и мерките в двете страни срещу разпространението на коронавируса. Миналата седмица българското правителство одобри хуманитарна помощ за Украйна, като ще бъдат предоставени безвъзмездно 500 комплекта със защитни костюми и материали за нуждите на украинското здравеопазване. България също така реши да окаже и финансова помощ срещу коронавируса на Украйна в рамките на международни организации.

Събеседниците изразиха надежда, че в зависимост от намаляването на риска от заразата границите постепенно ще бъдат отваряни за контакти между бизнеса и хората.

Двамата министри обсъдиха и възможността за реализиране на отложената заради пандемията с коронавируса визита на Екатерина Захариева в Украйна през втората половина на годината. Тя също покани министър Кулеба да посети България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

2

tough

19.05 2020 в 19:30

Тая куха лейка още не е разбрала, че никой не я бръсне за cлива. Постоянно се подмазва на "великите сили" макета и урки, а те ни се подиграват, както си искат.

6145

1

kokoten

19.05 2020 в 18:56

Тая,дето подписа,че англичаните и американците са спечелили ВСВ и руснаците(в това число и украинците) са чакали на тях да ги избавят от фашистката чума е просто една шепа курешки и няма начин как да защити наш'те хора там,където има откровена фашистка диктатура с пълно незачитане на правата на малцинствата...това не го е имало по времето на СССР....