Захариева: 14-дневна карантина след прибиране от чужбина поне до края на май

OFFNews 13 май 2020 в 10:28 7025 0

Поне до края на май ще остане в сила задължителната 14-дневна карантина след прибиране от чужбина. Това съобщи по Нова телевизия вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Тя очаква още днес Европейската комисия да обяви, че държави с нисък риск от разпространение на COVID-19 могат постепенно да премахват ограниченията за влизане, включително и карантината.

По думите ѝ ограниченията при придвижване в ЕС не могат да продължат безкрайно, затова всички правителства мислят за координирано отхлабване на мерките, така че да няма 2-ра и 3-та вълна на заболеваемостта.

Захариева подчерта, че това решение е важно и за бизнес пътуванията. Тя допълни, че предложенията ще се правят на двустранна основа и първи могат да бъдат краткосрочните бизнес пътувания.

Според нея обаче едва след 15 юни е възможно да падне карантината за хората, прибрали се от държави с по-нисък риск от заболяването.

Водят се разговори със Сърбия и Румъния за пограничните райони, за да бъде позволеното пътуването на работници, без да остават под карантина. Захариева уточни, че това е временно и съобщи, че текат разговори в ЕС за възстановяване на транспортния сектор и туризма.

„Не мога да ви дам дата. Всичко зависи от ситуацията не само в България, но и в ЕС. Това ще продължи още месец”, каза външният министър.

Тя посъветва хората да не си правят планове за пътувания извън Европа.

По повод британските туристи Захариева коментира, че в момента Великобритания е сред страните с висок ръст и припомни случая с Банско. "Не можем да затворим цял хотел или град", каза външният министър.

Относно българите, които работят в кланица в Германия, в която имаше над 150 положителни проби за COVID-19, Захариева заяви, че Външното министерство е в постоянна връзка с тях. По думите ѝ все още от посолството не са поискали помощ. Тя призна, че условията, при които живеят българските работници, са лоши, но имат трудови договори, социални и здравни осигуровки. "Моят апел е да се внимава с какъв посредник се тръгва, защото те отговарят за битовите условия”, каза Захариева.

Външният министър коментира и казуса със сезонните работници във Франция. Според нея авиокомпанията, която осъществява тези полети, не може да знае дали пътниците имат постоянен адрес във Франция, защото това е условието да бъдат допуснати в страната. Договорено е превозвачът да постави предупреждение на сайта си. По думите ѝ французи, които нямат постоянен адрес у нас, също няма да бъдат допускани.

Захариева напомни, че информацията на сайта на Външно министерство се обновява непрекъснато. "Ако не сте хуманитарен случай, здравен работник или по спешност, не можете да пътувате извън страната”, подчерта тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови