Заев побърза да ни успокои: Веднага ще се разберем за историята, Македония иска подкрепа за ЕС

OFFNews 30 септември 2019 в 16:23 4232 0

Очаквам, че ще бъде намерено решение. България е един от нашите най-големи поддръжници в ЕС. Вярвам, че ще покаже това и с решението за даване на дата за преговори за членство в ЕС след 15 г. кандидатстване. Няма нужда от тревога.

Това заяви от Скопие македонският премиер Зоран Заев минути след консултативната среща при българския президент Радев в София, на която бе решено, че са "необходими незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес."

Тези изисквания и критерии следва да залегнат в преговорната рамка и да станат задължително условие за приемане на Република Северна Македония в Европейския съюз, каза днес Румен Радев.

От Скопие Заев отговори: "Приемаме посланията и препоръките от България. Вече работим с комисиите, ще имаме срещи, за да можем бързо да стигнем до решение, с което и двете страни ще са доволни."

Показахме политически и с договора, че сме "за" сътрудничество с България. Продължаваме в тази насока. Вярвам, че и тази глава от историята, за която се разговаря, ще бъде преодоляна. Целта ни е да укрепим приятелството и добросъседството. Очаквам, че ще бъде намерено решение, заяви македонският премиер.

Той е категоричен, че е възможно "бързо да се намери решение на откритите въпроси с България. Ние подписахме договор, с който приехме, че имаме обща история, а разбира се, че част от историята ни е отделна и в двете държави. И в този дух аз вярвам, че комисиите ще намерят решение."

Нашите препоръки са да бъдат направени смели крачки, основани на фактите и истината. Фактите и истината са ясни и апелираме да се намери решение. Вярвам, че не е достатъчно само нашата страна да има воля за това. И България трябва да има, призова Зоран Заев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови