Заев очаква новият кабинет у нас да придвижи преговорите

OFFNews 15 май 2021 в 17:51 1805 0

Снимка БТА-архив

Зоран Заев

Македонският премиер Зоран Заев днес още веднъж призова ЕС да удържи на думата си и да изпълни обещанието си към страната, съобщават македонските медии. "Не ставаме от утре страна член на ЕС, става въпрос за следващата стъпка - свикване на първата междуправителствена конференция", каза Заев, цитиран от БТА.

Той очаква от новото българско правителство лидерство, отговорност и грижа за Западните Балкани и специално грижа за нейния, както каза, първи западен съсед, Република Северна Македония, пише "Слободен печат". Заев вярва, че решенията на новото българско правителство могат да придвижат страната му към ЕС, а заедно с нея и Албания, както и да открият първите междуправителствени конференции с Република Северна Македония, Албания, Черна гора и Сърбия.

Заев посочва, че очаква португалското председателство на ЕС да направи "конкретни стъпки и с нас, и с България".

"ЕС трябва да вземе решение, както трябваше да направим ние, ако искаме да вървим към ЕС, да вземем решения предимно за реформите. Проявихме европейски маниери и отговорност, поехме сериозни рискове, очакваме адекватен отговор от ЕС. Този път имаме работа с ЕС, а с България имаме двустранен договор, който в значителна степен е реализиран. Наше задължение е да бъдем реалисти, да говорим реално за проблема, без прекален оптимизъм, но и без ненужно насаждане на песимизъм", каза Заев в отговор на журналистически въпроси.
Той още веднъж подчерта, че "няма преговори за македонския език и идентичност". "Когато Европа реши да ги махне (тези теми) от масата, преговорите може да продължат. Ако са на масата, гражданите да знаят, че по-нататък няма преговори", изтъкна Заев.

Той припомня, че на 22 юни има Съвет на министрите, където се взимат решения, а на 23 юни е планирана първата междуправителствена конференция. "Плановете са отлични, само трябва да бъдат изпълнени", коментира македонският премиер.

Заев информира още, че външният министър Буяр Османи е поискал срещи с българската страна, откъдето е било потвърдено, че ще има такива.

"И аз ще направя същото с новия премиер на България, ще установя контакти. Очакваме обаче португалското председателство да предприеме конкретни стъпки и с нас, и с Република България", казва Зоран Заев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови