Заев благодари на България за дарението от ваксини

Обществеността в Македония е неприятно изненадана, че вместо от ЕС получава ваксини от страна, която им налага вето, пишат местни медии

OFFNews 23 декември 2020 в 10:21 7703 0

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази благодарност на България за дарението от ваксини с послание във Фейсбук , съобщават вестниците в Скопие, цитирани от БТА.

Според "Независен весник" това е изненадало неприятно обществеността в Македония, която очаквала, че ще получи ваксини от ЕС, а не от "страна, която ни поставя вето и която всеки ден повтаря какво ни е дала досега." 

"След решението за дарение на ваксини, изразих благодарност лично на премиера Борисов, на правителството на България и на българския народ за солидарността, хуманния жест и изключителния акт на приятелство към македонския народ и към всички граждани на Северна Македония. В благодарността до премиера Борисов му казах, че даряването на част от ваксините, които ще достави българското правителство, е много важно и идва в изключително тежки времена на силна вълна на коронавируса, пред която се изправят двата народа, двете държави и целият свят", се казва в посланието на Заев, пише "Независен весник".

800 евро са достатъчни за български паспорт, съобщава "Слободен печат". Изданието пише, че цените варират от 600, 650 до 800 евро за българско гражданство. Процедурата би могла да приключи за две до три години, обещават многобройните посредници.

Бизнесът с българско гражданство, който е особено актуален през изминалите десетина година, не спира и днес, когато стават все по-жестоки препирните по линията Скопие - София, пише "Слободен печат". Изданието отбелязва, че социалните мрежи са пълни със страници, които предлагат бързо и успешно вадене на български документи.

Притиснати от икономическата криза, с надежда, че ще си осигурят работа или образование в Европа, мнозина през изминалото десетилетие посегнаха към резервния вариант - с български паспорт да преминат европейските
граници, пише скопският вестник

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови