Заемът и санкциите срещу Русия обсъди БСП с президента

OFFNews 05 март 2015 в 18:33 1785 0

Снимка: Пресцентър на НС на БСП

Заемът от 16 млрд. лева и санкциите срещу Русия са двата основни въпроса, които БСП постави пред президента Росен Плевнелиев на срещата си днес.

„БСП участва в тези консултации като опозиционна политическа група. В този смисъл, част от темите, които предлага държавният глава са отговорност на управляващите политически сили и основно на ГЕРБ”.

Това заяви пред медиите след консултациите при президента секретарят на ПГ на БСП и член на ИБ на НС на БСП Кристиан Вигенин.

„Само по данни от Министерство на икономиката общите преки загуби за страната ни от санкциите срещу Русия за миналата година са над 50 млн. долара”, подчерта Вигенин. Той допълни, че преките ефекти от тези санкции засягат една сравнително ограничена група предприятия и производители, но косвените засягат много по-голям кръг фирми.

„Изразихме безпокойствието си, че не се предприемат никакви мерки за създаване на компенсационни механизми за тези предприятия, нито се предприемат каквито и да е мерки за подкрепа на производителите за търсене на нови възможности за износ”, обясни бившият външен министър.

Вигенин подчерта, че тези санкции са доказали, че не водят до политически ефект, което дори от американска страна е било признато преди дни. Той обясни, че според левицата външната политика на България, особено по отношение на Украйна, трябва да бъде водена без комплекси. Вигенин вижда възможност заедно с други страни – членки на ЕС да се мисли за съвместна инициатива за поетапно отпадане на санкциите. Според него това би дало глътка въздух и на българската икономика.

Кристиан Вигенин посочи, че левицата е критикувала управлението за липса на мерки за икономически растеж и създаване на работни места.

„Безпрецедентният заем от 16 млрд. лв. поставя сериозен финансов риск пред страната”, заяви от своя страна секретарят на ПГ на БСП Чавдар Георгиев пред медиите в президенството. По думите му този заем е сключен и ратифициран в противоречие с Конституцията, Закона за държавния дълг и с решения на МС.

Георгиев заяви, че по време на консултациите левицата е изразила мнението си, че не е очаквала толкова светкавична реакция от страна на президента за обнародване на закона. „Това не е отговорна държавна позиция. Трябваше този закон за ратификация да бъде върнат, да се даде възможност да се преосмисли заемът и да се търсят други начини за решаване на финансовите проблеми пред страната”, заяви депутатът от левицата.

Чавдар Георгиев обясни, че левицата е изразила и своето безпокойство, че самият ратификационен процес е бил твърде формален и по-скоро е бил пазарлък, в резултат от който някои партии коренно са променили позициите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови