Задържаха българи в Босилеград заради посещение на Александър Вучич

OFFNews 11 март 2023 в 19:39 3621 1

Вучич

Снимка БТА/АП

Александър Вучич

Първото посещението на сръбски президент от 97 г. насам в Босилеград доведе до задържане и отвеждане в полицията на лидерите на местните българи и членове на културния информационен център, съобщи БГНЕС. 

По време на речта си в Босилеград Александър Вучич каза следното: "Радвам се, че няма разлика между сърбите и българите по начина, по който живеят, и че чувствате начина, по който се отнася държавата към Вас". Той похвали кмета на града Владимир Захариев, който се превърна в оръдие на полицейска репресия срещу българите в региона.

"Той ще бъде на власт, докато е жив", прогнозира Вучич.

Димитър Димитров обясни, че заедно с жена му Даниела, която е професор, са били арестувани около 10 часа днес, защото имали няколко плаката, които възнамерявали да покажат на президента. В полицията чакали 30-40 мин., без да им обяснят защо са задържани. Били пуснати чак след като посещението на Вучич приключило.

"Преди 20-30 дни ми казаха полицаите да не носим плакати, на които пише например: "Западните покрайнини нямат нищо общо със Сърбия". С това съм бил нарушавал териториалната цялост на Сърбия и т.н. Това беше предходният разговор, преди 20 – 30 дни. Но сега започна със защо на 3 март съм сложил флагове около паметника на Левски", разказа Димитър Димитров.

Полицай му казал, че заради това може да иде на съд.

"Той постоянно говореше с някаква Лиляна Петрович, която е окръжен прокурор от Владичин хан. Тя дали му е обещавала да дойде тук сега или кога, как, аз не чух те какво говорят. Горе-долу така завърши разговорът. Обаче влиза един от техните и вика: "Готово, отиде си Вучич. Хеликоптерът излетя, отиде си Вучич". И значи целта им беше постигната – да не мога да покажа тези транспаранти", допълва Димитров.

Босилеград е най-бедната община на европейския континент. За по-малко от 100 г. българите в Западните покрайнини от над 150 000 са се стопили на около 18 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови