Забраниха животни без стопани да се движат свободно

Ивайло Анев Последна промяна на 26 ноември 2015 в 10:21 2953 7

Коне, крави и заблудени овце вече няма да се движат безметежно из страната, стопаните нямат право да пускат животни без придружител извън стопанството си. 

Това предвиждат приетите на първо четене в парламента промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които забраняват придвижването на неидентифицирани селскостопански животни - с неясен произход и здравен статус. 

Предложените от Министерски съвет изменения бяха приети с 89 гласа „за“, 15 „против“ и 31 „въздържал се“ в пленарна зала.

В мотивите на вносителите се казва, че всяко животно без надзор може да бъде източник на заболявания, да нанесе щети на друг земеделски производител, както и да бъде причина за пътнотранспортно произшествие.

Новите текстове предвиждат и животновъдите да уведомяват незабавно ветеринарния лекар при влошаване на общото състояние на животните. Ще се създадат и постоянни екипи от ветеринарни лекари от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), които да потвърждават или отхвърлят възникнало съмнение за болести, за които има риск от бързо и масово разпространение или ще доведат до финансови загуби за фермерите. 

Депутатите записаха в закона и, че домашните любимци могат да бъдат разхождани само с повод.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.11 2015 в 12:38


Е, вие селските алкохолици сигурно по разбирате от добитък.
Ма като гледам къде ни е животновъдството - сигурно и от него разбираш колкото от бойни машини на пехотата:))

26.11 2015 в 12:25

Евала! Сега остава само и да се прилага!
Няма да разправям коли пъти съм скачл на спирачките заради крави излезли на платното по междуградки път, циганслите коне си щъкат свободно дори и по срд нощ!
Много, ама много добре ще е да задължат стопаните да се грижат за стоката си!

26.11 2015 в 12:08

А тия скотове в парламента защо ходят свободно и не са вързани?

26.11 2015 в 11:59

Стефчо, ако не беше градски алкохолик, а беше поживял поне 10 години на село щеше да знаеш колко справедлива и необходима мярка е това! Крайно закъсняла при това... Трябваше да се приеме подобно още през 90-те години!
Единствено не става ясно какво правим с "електро-пастирите"... животните в зоните как ще ги смятаме - диви или питомни ..

26.11 2015 в 11:39


Не виждам да се създава структура за обучение и лицензиране на водачи на единични овце. Не разбирам и кой ще контролира лицензирането на по-високата категория П+С водачи на повече от две патки. Не са ясни службите за контрол на процеса. Не виждам размера на глобите и другите санкции за единично движещи се кози, и увеличения размер за такива по двойки, или в състава на козите банди (три или повече непридружено движещи се кози). Не е изяснен реда за задържане, и срока за пребиваване в трудово-изправителните учреждения на баби, допуснали непридружено движение на котараци по балконите в районите на плътно градско застрояване.
А бе - хубава работа, ама българска. Нищо не е домислено и доправено ...

26.11 2015 в 10:42

А кой ще озапти животните, които пъплят по улицата и държат смартфон, независимо дали пеш или в кола и са причина за ПТП и други щети, не само на земеделския производител?

Също така защо само един помощник-кмет - разводач?

26.11 2015 в 10:35

Ураааааааа!

За всеки уличен помияр да се назначи помощник=кмет разводач!

Дееба и демократичния идиотизъм!