За три месеца в България са върнати 168 мигранти по Дъблинския регламент

OFFNews 22 март 2024 в 15:13 746 0

Калин Стоянов

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов

От началото на годината до 4 март по Дъблинския регламент в България са върнати общо 168 чужденци, заяви министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов по време на парламентарния контрол. Той обясни, че от тях 69 души идват от Австрия и  България е приела още мигранти от Германия, Франция, Белгия, Швейцария, Нидерландия, Румъния, Швеция, Полша и Чехия.

По думите му има трайна тенденция на спад на миграционния натиск.

"Само за последното денонощие 40 лица са се опитали да влязат незаконно от Турция срещу 482 лица на същия ден миналата година. Десет пъти по-малко. От началото на годината досега опит да влязат у нас са 5777 човека, като за същия период на миналата година те са били общо 18474 или се отчита спад от 3 пъти на миграционния натиск", каза Калин Стоянов.

Той припомни, че България прилага Дъблинския регламент още от 2007 година.

Той обясни още, че всички чужденци са кандидати за международна закрила в България. Има и един мароканец, за когото е установено, че е издирван за престъпление в Германия. В момента той се намира в лагера в Бусманци и предстои да бъде върнат в държавата по произход.

Калин Стоянов допълни, че за същия период от началото на годината България е върнала в 225 чужденци в страната по произход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!