За пръв път от 11 години: Македонски депутати на посещение у нас

OFFNews Последна промяна на 21 март 2018 в 14:30 3581 0

След 11-годишно прекъсване, по покана на председателя на групата за приятелство с Република Македония и депутат от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“ Борис Вангелов, днес македонски народни представители бяха на официално посещение в българския парламент. То е част от тридневната визита на делегацията.

След разговорите с председателя на 44-ото НС Цвета Караянчева македонските депутати се срещнаха с представители на групата за приятелство с Република Македония в българския парламент. Тя беше в зала „Изток“ и на нея присъстваха народните представители от ПГ „Обединени патриоти“, ВМРО – Борис Вангелов, Юлиан Ангелов, доц. Милен Михов, Искрен Веселинов, д-р Калин Поповски, Йордан Йорданов, както и депутати от другите парламентарни групи.

"Днес е исторически ден. След 11 години ние сядаме на една маса. След толкова години държавите ни не са разединени", каза Вангелов и подчерта, че Договорът за добросъседство ще отвори пътя за общото европейско бъдеще на България и Македония, като отбеляза нуждата от изграждането на коридор номер 8 и продължаване на усилията ни за приемане на съседката ни в ЕС.

Заместник-председателят на македонския парламент Фрусина Ташевска каза, че направеното от политиците в България, тяхното обединение в името на постигането на Договора, е стъпка към общото европейско бъдеще на двете държави. Ташевска беше категорична, ч държавните интереси и сигурността на целия регион са много по-важни от политическия рейтинг и политиците и от двете страни го разбраха и си подадоха ръце. Темите табу допреди години днес не могат да ни спрат. Трябва да поправим грешките и да продължим заедно напред, допълни още тя.

Македонската делегация изрази надежда, че страната им ще получи официална и безусловна покана да се присъедини към ЕС до края на европредседателството на България.

Председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов направи още една важна констатация: „Хората в Македония вече са други, те живеят без страх. Въздухът там вече е различен“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови