За първи път няма обща декларация на формата Б9 заради войната в Украйна

OFFNews 11 юни 2024 в 17:07 2282 5

Б9

Снимка БГНЕС

За първи път няма да има обща декларация на формата Б9 и името на българския президент Румен Радев няма да стои под нея. Вместо декларация, ще има заявление на Полша, Румъния и Латвия. Причината за това е, че липсва консенсус за изход от войната в Украйна, заяви пред медии Румен Радев.

Той е в Рига, за да участва в Срещата на върха на Б9.

Б9, или Букурещката деветка, е регионалният формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността. Във формата участват страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. Сега в Рига са поканени и Финландия и Швеция, които са представени съответно от президента Александър Стуб и министър-председателя Улф Кристершон, отбелязва БТА.

В Рига отсъстват президентите на две държави от формата Б9, който всъщност обединява страните от Източния фланг на НАТО - на Унгария, Тамаш Шуйок, и на Словакия, където Петер Пелегрини трябва да приеме поста от Зузана Чапутова. Тези две държави са представени от посланиците си в Латвия.

"Отново ще подчертая готовността на страната да развива собствен отбранителен капацитет и да допринесе за укрепването на възпиращия потенциал на Източния фронт на НАТО. Най-сетне парламентът прие амбициозната програма за модернизация на въоръжените сили и очакваме българската отбранителна индустрия да се възползва. Настоявам за единно информационно пространство, като гаранция за общата сигурност", коментира българският президентът.

Според него Украйна няма нужните материални, финансови и човешки ресурси, за да постигне целите си сама.

"Има два пътя - мирни преговори или допълнитетелни материални финансови и военни ресурси от НАТО", смята той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    405

    5

    Telluris Malus

    12.06 2024 в 04:47

    Радев не ми е президент.

    4038

    4

    Moirae

    11.06 2024 в 23:55

    Резидентът, който пътува до кораба майка, но не беше посрещнат официално от путлер, който беше закаран, като чувал с чорапи във сарая на лилипута, за да бъде навикан за едни кървави милиони... Този същият сега се прави на велик на гърба на един народ и държава, на това една нация да бъде обезкървена, обезсилена и подчинена и предадена на терор и геноцид.

    1005

    3

    Ендевър

    11.06 2024 в 21:06

    Блестящ ход на Отровния зелен чорап - брани кукловода си Путин с цената всичко! Жалко, че е за сметка на името и интересите на България!
    А за всички демократи и десни, които гласуваха на последните президентски избори за него, а не за професора от СУ, ще кажа - "...сами си го избрахте!".

    300

    2

    демотиватор

    11.06 2024 в 19:45

    "...няма да има обща декларация на формата Б9 и името на ... Румен Радев няма да стои под нея. "

    След кат' няма обща декларация, то и няма как да стои там името.
    Следователно Радевото изказване (дадоха го и по ТВ) няма смисъл. (ジ)

    А това че заяви, че такава декларация няма тъкмо зарад него, е отделна твърде неприятна тема...

    1025

    1

    PlamenIv54

    11.06 2024 в 17:18

    Президентите на Унгария и Словакия ги няма, но генерал Путьо е там и е подложил епилирани гръд и гъз като една Раймонда Диен, да защити с още някой ден бащицата от Кремъл от очакващото го наказание. Може и да го наградят с някоя русофилска дрънкулка, да я окачи на мундира.
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх