За първи път: Македонска военна част ще участва в нашия парад за 6 май

OFFNews 17 февруари 2018 в 07:00 18076 1

За първи път: Чуждестранна военна част ще участва на парада за 6 май

За първи път чуждестранна военна част ще вземе участие на парада на 6 май в София. Президентът Румен Радев е договорил с македонския си колега Георге Иванов по жълтите павета заедно с български военни участие да вземе и представителна рота от македонската армия.

За първи път на празника на българската армия, освен традиционно присъстващите военни аташета, гост на парада ще бъде и чуждестранен президент. Иванов ще присъства на парада, а след това двамата с Радев ще посетят военното гробище в Ново село в Македония, където ще отдадат почит пред загиналите български воини.

Румен Радев е на официално посещение в Македония, като това е първата му визита в страната след подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между двете държави. На срещата на двамата президенти беше постигнато съгласие като продължение на Договора за добросъседство между двете държави да бъде подписан и Договор за стратегическо партньорство, който да регламентира взаимната подкрепа на двете страни в сферата на сигурността и отбраната.

Очаква се НАТО да изпрати покана за членство на Македония в Северноатлантическия пакт след постигане на решение за спора за името в рамките на ООН. 

След срещата си с Иванов българският президент каза, че за българската страна е важно в бъдещото наименование на Македония да няма географски определители, които да може да бъдат интерпретирани като претенции към България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови