За митрополит Николай египетските пирамиди са богохулна арогантност

OFFNews 27 септември 2019 в 17:05 10817 18

Митрополит Николай

Снимка offnews.bg

Пловдивският митрополит Николай нарече египетските пирамиди „паметници на богохулна арогантност, довела до затриването на цяла една цивилизация“, пише ПловдивПрес.

Тези думи бяха част от словото му при откриването на кампанията на ГЕРБ в Пловдив, в което владиката се обърна не само към Здравко Димитров, а и към всички кандидати в започналата днес предизборна надпревара. Следва основната част от казаното от митрополит Николай:

„Светският управник, комуто Бог възлага отговорността за управлението , трябва да е милостив и грижовен към слабите и бедните. Светският управник трябва да е справедлив, и то в смисъла на Божията справедливост. За да е милостив и справедлив, светският управник трябва да се проникне от съзнанието, че всички хора са чада, синове и дъщери Божии, че са родени равни и са равни пред Бога.

Добър светски управник е този, който знае, че не разпределя ресурси, а ръководи хора, че носи отговорност за хора. Грешка прави и грях слага на душата си този, който разглежда себе си като властник, а градът и хората в него като ресурси, от които да изстисква максимума за себе си и своите приближени, без да се съобразява с никого и нищо.

Великото някога Египетско царство, в което властниците са се кланяли на тотеми и са разглеждали хората като ресурс, тоест като роби, било застигнато от Божия гняв и е станало на прах и пустиня. Изчезнала е културата, изчезнал е езикът, изчезнал е и самият народ заедно с владеещата го каста. Останали са едни пирамиди – паметници на богохулна арогантност, довела до затриването на цяла една цивилизация. Много важно, че фараоните са построили пирамиди, но са затрили народа си и държавата си с богохулна арогантност, повтарям това.

Но защо да отиваме толкова далеч, нима градът, в който живеем, не ни дава пример за същото? Колко пласта руини от езически царства лежат под краката ни като археологически разкопки? Пловдив е изграден такъв, какъвто е, от християнската цивилизация, от християнската култура, от вярата в Христа. България и Европа – такива, каквито се днес, са изградени от вярата в Христа.

Изчезне ли тя, бъдат ли пренебрегнати принципите и ценностите, започнем ли да се грижим само за строежите, без да зачитаме хората, и този материален свят един ден ще изчезне и ще се превърне в археологическа разкопка, без да остави дори една пирамида.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

18

OtSofia

28.09 2019 в 19:58

@El Commandante - Не ми се нрави да мислим единствено в наложените ни по политически причини православие, католицизъм, и евангелизъм - още по-малко. Все пак сме XXI век и Господ ни е дал ум и разум да мислим с главите си.
Колкото до попските "изпълнения" - не, никак не ми харесват. Аз вярвам, че те са си за боклука и там ще идат, не без участието на хората. Дали ние ще го доживеем - това е Божа работа.

77928

17

El Commandante

28.09 2019 в 18:44

@OtSofia: Демек православието е по-православно от католицизма, така ли?Тва ли имаш предвид?

На мен, честно казано, нито поповете с ролекси, нито кардиналите или както там се казват дето изнасилват момченцата от хора не ми харесват, не вярвам и Бог много да го кефят.

3943

16

OtSofia

28.09 2019 в 18:06

@опетков - I. Не може да се абстрахираме от личността на владиката - та той вече се вижда като патриарх български, да не дава Господ. II. Никой труд не е безсмислен, това го говорят единствено руснаците, цит. Ильф и Петров. Ние казваме "Залудо работи, залудо не стой!" III. Не виждам тук някой да твърди, че само православието е най-близо до истинско християнство. Това, да се обичаме като братя, противоречи на отказа от братя и майка.Вж.Матей.
@El Commandante - Ние уважително говорим за Света Богородица, католиците информативно - за Дева Мария. Ние възклицаваме "Господи!", католиците - "Исусе!" Има много разлики и те не са православни или католишки, а много по-далечни.


77928

15

El Commandante

28.09 2019 в 15:11

"A най-смешно е да се твърди, че православието било най-близо до "истинското" християнство."

Де да знам, в православните църкви основната фигура е Иисус, а в католическите-майка му, тва доколкото съм виждал де, може и да не е така...

3900

14

опетков

28.09 2019 в 14:43

Ако се абстрахираме от личността на владиката, добре би било всички кандидат-властници да се вслушат в казаното от него в тази реч. Независимо дали са строени от роби или свободни хора(което е много съмнително, както и "доказателствата" за това), пирамидите са вековен пример за един безсмислен труд, увековечаващ егото на някой ненормален фараон. Същото апропо е в сила и за катедралите на християнството, които са в пълно противоречие с това, което Христос е завещал. A най-смешно е да се твърди, че православието било най-близо до "истинското" християнство. Това може да го твърди само абсолютно невеж в религиозно отношение човек. Православието е възприело само догмата и я е облякло в някаква нелепа форма, също както фарисеите и садукеите са направили със законите на Мойсей и които са тотално отхвърлени от Христос. "Обичайте се като братя" е завещанието му при напускане на този свят".

11300

13

yoghurt

28.09 2019 в 13:32

До “Командира” - да, и аз така мисля, но май “ОтСофия” има пред вид културното влияние на Египет. И наистина, масонските ложи от “просвещението” насам върлуват, оформяйки културата ни (Вазов, Бетовен, Раковски, Гарибалди, Захари Стоянов, все масони) . А там бъка от “Египетски” ч езически аналогии...

11300

12

yoghurt

28.09 2019 в 13:27До “ОтСофия” - Така, така... Но това до това невежество доведе политиката на БКП, на тези които изкарват двойки в секинариите да пишат шестици, а кадърните да потискат...

77928

11

El Commandante

28.09 2019 в 12:57

"Нито културата е изчезнала, нито езикът, нито народът "

Еми не знам, ама според мен днешен Египет има толко общо с оня по времето на фараоните, колкото има днешна Гърция с древна Елада или Италия с Римската империя-не много...

29216

10

Лопе де Вега

28.09 2019 в 07:59

Дедо Кольо, я кажи сега и нещо за богохулната арогантност на езическото капище в чест на една врачка и вещица, "осветено" от цял митрополит. Да ти казвам ли за какво става дума?

3943

9

OtSofia

27.09 2019 в 23:56

Там е работата, че Египет не е изчезнал, просто е минал етап. Нито културата е изчезнала, нито езикът, нито народът - това е дълъг интересен разговор, не става за постинг. Не става и за Николай, нито пък за радостно засиялите младежи в раса около него. Апропо, с "ученото" изказване за тотемите в Египет владиката (прости, Боже) уцели право северноамериканските доколумбови народи. Светът е малък, времето не съществува ....